Внимание шофьори: Полиция отбива движението от Благоевград към столицата по обходния път на Е-79

29 Септември 2023 | 14:10
0 коментара
Общество
Благоевград
Внимание шофьори: Полиция отбива движението от Благоевград към столицата по обходния път на Е-79

Протест на служители в ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в района. Десетки автомобили, управлявани от работещите в ТЕЦ и мини “Бобов дол” тръгнаха на протестно шествие по автомагистрала “Струма”. Те са съпровождани от полицейски патрули, които да контролират движението по аутабана.

Недоволните служители затвориха за движение автомагистрала Струма в района на Тунел Блатино, в посока Благоевград. По-рано част от участниците в акцията блокираха движението по магистралата в посока София.

Полиция и жандармерия отбиват движението от Благоевград към столицата по обходния път на Е-79. Изви се 5-километрова опашка по АМ „Струма“ посока София. Около 9,30 ч. работниците в ТЕЦ и мини “Бобов дол” освободиха магистралата в посока столицата.

В момента в района на Дупница АМ “Струма” е блокирана само в посока Благоевград.

Причината за недоволството на миньори и енергетици е неспазеното по техни думи обещание от страна на държавата, тецовете да спрат работа не през 2026, а през 2038 година, както е било договорено на последните преговори.

Въпросът за въглищните централи и мините в района става все по-сложен с всеки изминал ден. Тази неяснота изкарва днес хиляди засегнати по главни пътни артерии и автомагистрали в района.

КНСБ: 100 000 души ще останат без работа, ако България не предоговори условията за намаляване на въглеродните емисии с ЕК

„Хората искат да защитят правото си да запазят работните си места. Ако до вчера говорихме за закриването на ТЕЦ „Бобов дол“, заложено в Териториалните планове до 2026 година, то днес от страна на правителството е текста за намаляване на мощности, което е същото казано на малко по-различен начин. Хората са тук, защото няма никаква алтернативна заетост, защото в Териториалните планове са допустими единствено малки и средни предприятия, които реално не могат да осигурят устойчива заетост на всички тези хора“, каза Йорданка Германова , КТ „Подкрепа“.

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици на протест

„Засегнатите пряко от ТЕЦ „Бобов дол“ са около 1600 души, които ще останат без работа. В сметката обаче трябва да влязат техните семейства, както и заетите в логистиката, така че говорим за около 10 000 души. Обявяваме безсрочен протест докато исканията ни не бъдат удовлетворени“, закани се Ивайло Димитров, КТ „Подкрепа“ – ТЕЦ „Бобов дол“.

Опасенията на протестиращите са, че ако правителството не вземе адекватни действия, районът ще обезлюдее.

/бнт

Добавете Вашия коментар

TOP