ВНИМАНИЕ: Шофиране при 5 или по-малко часа сън се равнява на шофиране в нетрезво състояние

07 Април 2023 | 06:52
0 коментара
Общество
България
ВНИМАНИЕ: Шофиране при 5 или по-малко часа сън се равнява на шофиране в нетрезво състояние

Ако шофьорът е спал по-малко от 5 часа през изминалата нощ, вероятността да катастрофира е също толкова голяма, колкото и ако шофира с алкохол в кръвта над допустимото количество. Това показва ново проучване, публикувано в „Nature and Science of Sleep“, цитирано от БНР.

С всеки загубен час сън се увеличава риска от катастрофа за шофьора. Според някои проучвания, когато водачът е спал между нула и 4 часа предишната нощ, вероятността да катастрофира е до 15 пъти по-голяма.

Около 20% от всички автомобилни катастрофи са причинени от умора. Според изследването през последните 20 години броят на катастрофите, причинени от алкохол, е намалял значително, но не са намалели катастрофите, причинени от умора.  

По закон шофьорите се считат за неправоспособни, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0,05 % (в Австралия - в САЩ и Обединеното кралство законната граница е 0,08 %), независимо от резултатите им при шофиране. Тази пределна концентрация на алкохол в кръвта е ефективна "линия", която определя дали някой има право да шофира законно.

Учени са оценили научните данни за това колко предварителен сън е необходим, за да се шофира безопасно. След като обобщили резултатите от 61 уникални проучвания, установили, че по-малко от 4-5 часа сън през предходните 24 часа се свързва с приблизително удвояване на риска от автомобилна катастрофа. Рискът от катастрофа е същия, както и при концентрация на 0,05% алкохол в кръвта.

Новите родители, работещите на смени и хората с нарушения на съня трудно могат да си позволят повече сън.

Регулирането на шофирането в състояние на умора не е нова идея. В Ню Джърси законът "Законът на Маги" определя, че водачите са правно увредени, ако са спали нула часа през предходните 24 часа. Този закон, въведен през 2003 г. след като уморен шофьор убива студент, се счита от мнозина за доста либерален. Мнозина биха очаквали, че за да можете да шофирате безопасно, трябва да имате няколко часа сън преди да седнете зад волана. Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP