Внимание! Пробутват ни дрехи "втора ръка" за нови чрез онлайн бутици

11 Февруари 2021 | 12:49
0 коментара
Любопитно

Масови опити за измами в сайтове за свободна продажба на стоки втора употреба у нас са засекли от ГДБОП. Наблюдава се зачестяване и на случаите на кражби на профили в социалните мрежи, предава БНР. 

Комисар Владимир Димитров, началник отдел „Киберпрестъпност“ в Главната дирекция поясни как всъщност се осъществява схемата. 

„Гражданин си публикува обява, че продава някаква стока втора употреба, свързват се с него на телефона, който е оставил, обикновено се свързват чрез някакво приложение за чат комуникация, казват, че цената ги устройва и желаят да го закупят, предлагат му да се използва специална платформа за разплащания и изпращат линк, който води към фишинг сайт, в който обикновено му се искат данните от банковата карта, номера на банковата карта, име и фамилия“. След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

С тях най-често се купуват мобилни телефони или скъпа дигитална техника, която се разпраща до различни държави - Турция, Португалия, Кабардино-Балкария, обект в Руската федерация, до Полша, до Франция. От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

„Това се случва чрез превземането първо на свободна пощенска кутия, която не е ползвана определено време. По този начин превземат Фейсбук акаунта на човек, който е забравил да си махне в настройките въпросната пощенска кутия, която той е регистрирал преди 12 години, не я е използвал отдавна, но тя все още е основен метод за връщането на паролата към този Фейсбук профил“, обобщиха те. 

Добавете Вашия коментар

TOP