Внимание плажуващи! Комари разпространяват смъртоносен вирус в Гърция

20 Юни 2019 | 16:41
0 коментара
Общество

В Гърция има много регистрирани случаи на Западнонилска треска - туристите от света са предупредени, предава македонското електронно издание „Crnobelo“, цитирано от "Фокус". 

Хората, които това лято пътуват до страната, трябва да внимават с комарите, които може да са носители на смъртоносния вирус, пишат британски и американски медии, цитирани от изданието.

Здравните курорти в Гърция признават, че това е заплаха за общественото здраве и че над 300 души са били заразени миналата година.

Съобщава се, че симптомите са грипоподобни – усещане за изтощение, болки в тялото, обриви и др. За заболяването няма ваксина и преминава само, но може да бъде смъртоносно и да причини менингит, гърчове, увреждане на нервите и сериозна слабост при някои хора. Миналата година около 50 гърци са починали от болестта, предава още Радио „Фокус“.

Изданието се позовава на вестник Guardian, който съобщава, че е имало значителен брой случаи на хора, заразени с вируса на Западен Нил, и е време туристите да бъдат предупредени. „Crnobelo” предава, че миналата година в Гърция са регистрирани рекордни 316 души, диагностицирани с вируса. Заболяването не се предава от човек на човек, а само чрез комари.

При някои хора може да не се проявяват симптоми, но при други да е животозастрашаващо.

Препоръчва се всички да вземат предпазни мерки като носят блузи с дълги ръкави, да избягват застоялата вода и да използват мрежи и спрейове против комари.

Вирусът се разпространява най-вече в селските райони около Солун и този на Атика, който включва Атина.

Добавете Вашия коментар

TOP