ВНИМАНИЕ! ОД на МВР - Благоевград представи мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на пролетното почистване

10 Април 2016 | 13:46
0 коментара
Общество
ВНИМАНИЕ! ОД на МВР - Благоевград представи мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на пролетното почистване

ОД на МВР – Благоевград представи мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на пролетното почистване. Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията. 

С повишаването на дневните температури започва почистването на дворове, вилни имоти и земеделски земи от горими отпадъци. Сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност. По този начин пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения и да застрашат човешки живот. Въпреки мерките, които взимат служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, всяка година се намират недобросъвестни граждани, които ги нарушават. Безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Често това става с цел почистване, но извършено безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка, последствията понякога се случва да бъдат доста трагични.

 
Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Благоевград се обръща към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори и юридическите лица на територията на областта за недопускане на вредни за екологията, трагични за собствениците и неприятни за жителите на населените места последици, да се има предвид за изпълнение следното: 
- Да не допускат запалване на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи. 

- Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. 
- Предварително да се подготвят подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.) 

- Повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици както за околната среда така и за частната собственост. 

- Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар; 

- Не палете огън на открито във ветровито време. 

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112. 

Добавете Вашия коментар

TOP