Внимание! Нова измама по телефона за точене на банкови карти

20 Юни 2023 | 08:39
0 коментара
Криминално
България
Внимание! Нова измама по телефона за точене на банкови карти

За нов вид измама сигнализират граждани. Става дума за теглене на пари от лични сметки. Схемата за мнозина е леснопознаваема, но често в клопката попадат доверчиви хора. Първоначално се получава обаждане по телефона с питане дали сте доволни от направена поръчка. След това започват въпросите.

„Хора, явно има някакъв нов вид измама. Вчера ми звъняха и женски глас започна с въпроса: “Доволни сте от поръчката си?”. Съответно аз питах за коя точно става въпрос. После последва въпрос: “Вие сте от София, нали?”. Тук вече ми стана ясно, че нещо намирисва и пак попитах за коя поръчка става въпрос. След което последва конфузно мълчание, благодариха и казаха, че е грешка. Не знам каква точно е схемата, но четох за пострадали вече хора, изтеглили им са пари от сметките, нямам идея как. Ако получите такова обаждане - не потвърждавайте нищо с ”да”, не давайте лични данни и пр.!,“ написа Красимир Атанасов в социалната мрежа, предаде Glasnews.

При единият от случаите се е включила гласова поща. Единственото, което се е записало на нея е „добър ден“, след което е прекъсната връзката. При другия – мъж вижда непознатия номер, но умишлено не вдига, след като само минути преди това е прочел публикация за потенциалната измама.

„Постоянно се пише по групи за непознат номер, който звъни. Жената се представя за Наталия. Относно покупка, която си направил. Аз автоматично затворих с пожелание за лек ден. Повечето момичета са стигали до разговор, където се запитва от кой град си. Някои от тях споделят и за достигане на разговори с повече информация. Ще кача и списък с номерата, от които се звъни. Предполага се, че е схема за нещо повече, ако продължиш разговора. Съветът ми е да затваряте автоматично. При "Обаждам се относно покупката, която сте направили",“ написа друг потребител на Facebook.

„На мен ми се случи, но не съм дала данни, не знаех, че е измама, но ми се стори подозрително. Абсолютно същите думи ми казаха,“ коментира жена.


„Има врътка с Еконт дето ти точат картата докато се усетиш,“ усъмни се мъж.

В отговор му написаха: „При нея те карат да си въвеждаш данните в една платформа “Купи с куриер по Еконт”, а тази услуга на Еконт я има, но тя няма нищо общо с продажба на пратка с наложен платеж… Дано не се връзва никой, че вече доста се оплакаха…“

„И на мен ми звъняха! Ужас, дори и не се замислих, че може да е някаква измама. Добре, че не казах почти нищо,“ пишат още.

„Затова давайте дебитни/кредитни карти на жените си, там поне е ясно къде отиват парите,“ пошегува се друг.

Добавете Вашия коментар

TOP