Внимание, крадци по празниците! Задигнаха 5 000 евро от частен дом в Петрич

30 Декември 2016 | 11:01
0 коментара
Общество
Внимание, крадци по празниците! Задигнаха 5 000 евро от частен дом в Петрич

Полицейски служители на РУ-Петрич работят по получен сигнал за това, че за времето от 14:30 часа на 29.12.2016г. до 00:30 часа на 30.12.2016г., чрез увреждане на врата на тераса, неизвестен извършител е проникнал в жилище в гр.Петрич и е извършил кражба на сумата от около 5 000 евро.

За случая е уведомена РП-Петрич. Образувано е досъдебно производство. 

Във връзка с настъпващите празници, опитни полицаи дадоха практически съвети как да предпазим дома си от набезите на крадци. Служителите издават, че апашите най – често използват две основни техники, за да разберат в чие жилище могат да очакват богата находка. Времето на всенародно веселие за тях е време на жътва, защото мнозина заминават по почивки, накупили са скъпи подаръци за близките или са приготвили сериозни суми за това.

На първо място, най – опасни естествено са професионалните взломители, които поддържат солидна мрежа от информатори в своя обсег на действие. Доносниците непрекъснато следят в своя квартал кой с какво се е сдобил, дали е сменил старата кола с нова, какво споделя пред другите за работата си и така нататък. Веднъж докопали се до информация, веднага предават наученото на бандитите срещу съответен процент от печалбата или твърдо заплащане след осъществяването на обира.

За да неутрализираме шпионите, най – добре е да не споделяме пред никой, дори и пред хора които мислим за приятели, какви доходи получаваме и какво е обичайното ни разписание на движение. Тук обаче в основен проблем се превръщат бъбривите съпруга, тъща, майка или баба, на които никаква заплаха не може да затвори устата. Колкото и да е трудно трябва да обясним, че в името на общото благо не трябва да дрънкат какво става в дома ни. Или както е казал знаменитият Санчо Панса „Като знам колко е дълъг езикът на моята Тереса, то най – добре е тя да не знае нищо”.

Полиция

 

Полиция

Втората най – популярна сред крадците техника е да огледат добре паркираните пред блока автомобили. Когато видят, че някое семейство разполага със сравнително скъп автомобил дори и от нисък клас, това за тях е сигурна индикация, че и в жилището ще има най – малкото достатъчна техника, за да си напълнят джоба. Според полицаите, за тях е напълно достатъчно да задигнат например един лаптоп, 50-60 грама злато и фотоапарат.

Третата по популярност хватка на крадците е да проверяват самостоятелно набелязаното жилище. Обичайно преминават по няколко пъти на денонощие около жертвата, за да видят дали има движение в къщата. Скъпата входна врата също издава, че собствениците разполагат със стабилни доходи, защото щом могат да си позволят разход за нея, то със сигурност вътре има и достатъчно уреди. Доста често, обирджиите звънят на вратата през деня и ако някой отвори обясняват, че са се объркали и търсят „Пешо, дето се върна от Америка”.

Разследващите препоръчват, ако ще отсъстваме от дома си по празниците, в никакъв случай да не оставяме ценни вещи и пари. По – добре е да намерим сигурно място, където да ги съхраняваме докато ни няма. Това може да бъде обществен трезор, приятелско семейство, силно охраняван офис на приятел и т. н.

Полицаите допълват още, че голяма част от бандитите са се устремили отдавна към най – посещаваните курорти. Там за тях ще бъде още по – лесно, защото хората са отишли с нагласа да се веселят и да харчат пари. Освен това, хотелските стаи доста често не са добре охранявани, а в много случаи хора от персонала снасят информация на престъпниците. Добре е и на обществените места да спазваме препоръките на полицията, като не съхраняваме в хотелската стая скъпи вещи или пари.

Добавете Вашия коментар

TOP