ВНИМАНИЕ! Жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи е в сила за цялата страна за 17 юни

16 Юни 2020 | 22:52
0 коментара
Общество

Жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи е в сила за цялата страна за утре - 17 юни, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, има условия и за градушки. На повече места и по-интензивни ще са явленията в следобедните часове. На отделни места се очакват количества до 30-40 л/кв.м.

От НИМХ съветват по време на гръмотевична буря да бъдем внимателни в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито.

При интензивни валежи трябва да се внимава за локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Възможни са затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Днес в град Червен Бряг порой заля района на гарата. Придошлите води влачиха автомобили.

„Всички улици бяха като мини реки, а ниските точки се оказаха със сериозен воден стълб между 50 см и метър на места, което причини закъсване на по 7-8 коли на тези места”, коментира пред NOVA кметът на града Цветан Костадинов.

Двуметрова приливна вълна заля варненското село Неофит Рилски. Реката, която минава през населеното място излезе от коритото си и наводни улици и мостове.

„Докато ни кажат, че идва някаква вълна отгоре и си вземем някакви пари, документи, ключове и водата придойде”, коментира местна жителка.

Няма пострадали хора, но са нанесени материални щети, има и удавени домашни животни.

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” продължават да отводняват района.

4 малки щъркелчета загинаха вследствие на поредната буря в района на Гоце Делчев. В късния следобед единствената изкуствена платформа в село Мосомище е паднала под напора на подгизналите клечки от гнездото. Вследствие на това четирите му малки обитатели са били поразени от електрически ток и починали. Това съобщи за NOVA председателят на клона на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев Димитър Попов.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Добавете Вашия коментар

TOP