ВНИМАНИЕ! Живакът ще удари днес 40°

29 Юни 2017 | 00:23
0 коментара
Общество

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35° и 40°.

Заради очакваните високи температури жълт предупредителен код е обявен в цялата страна, а в 6 области от Северна България предупредителният код е оранжево.

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за юни.

Над планините около и след обяд облачността временно ще се увеличи, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по билата силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 21°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27°-31°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 23° - 26°.

Утре и през следващите дни до неделя над страната ще имаме температури, близки до рекордните за месеца 37° и 40°. В неделя от северозапад ще захладнее рязко.

В събота ще бъде най-горещо, с температури от 38° до 42°, 43°.

Привечер от северозапад ще се появи слаб вятър, който постепенно ще се усилва и с него в неделя ще нахлува по-хладен въздух.

В неделя дневните температури ще бъдат с 10°-12° по-ниски. Най-чувствително захлаждането ще се усети в Северна България, където в събота ще бъде особено горещо, а в неделя температурите ще бъдат около обичайните за месеца.

Ще бъде неустойчиво и  на много места ще превали и прегърми. Не са изключени и локални силни гръмотевични бури, както и унищожителни градушки.

В понеделник ще бъде най-хладно, с температури от малко над 20° по високите полета, до 30°, 31° в крайните южни и югозападни райони.

Все още на места има вероятност за краткотрайни валежи с гръмотевици.

Във вторник от северозапад атмосферата постепенно ще се стабилизира, а дневните температури отново ще тръгнат нагоре.

Според предварителните прогнози в средата на следващата седмица  отново ще бъде горещо, но без екстремни стойности и максимумите ще бъдат най-често от 31° до около 36°.

Добавете Вашия коментар

TOP