ВНИМАНИЕ! Денонощен център на тел. 112 ще бори нелегалната сеч

06 Юни 2015 | 16:08
0 коментара
Общество
ВНИМАНИЕ! Денонощен център на тел. 112 ще бори нелегалната сеч

От днес заработва постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщава БГНЕС.

Танева поясни, че центърът е денонощен, а сигналите ще бъдат проверявани от 400 екипа в системата на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и държавните горски предприятия. Времето за реакция от получаването на сигнала до проверката на място ще бъде от 30 минути до 1 час и половина. Сигналите ще са свързани със сеч, извозване на дървесина, горски пожари. "До есента смятаме да приключим с въвеждането на електроните системи, на пластините с уникални идентификационни номера при маркирането на дървесината. Промените в Закона за горите целят едно - щадящо ползване на горите, опазване на горските територии и ефективни мерки за борба срещу незаконните дейности в горите", каза още Танева.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите ,поясни, че целта на центъра е да може да се реагира своевременно на всички подадени сигнали. След подаването на сигнала и установяването на фактите целта ще е да се попречи на нарушителите да избягат, да бъдат заловени и санкционирани. "Целта е да може да се реагира с всички държавни институции - ловни стопанства, пожарна, полиция. Предстои и връзка с всички общински структури. Центърът ще работи 24 часа", посочи инж. Кръстев.

Молбата му, обаче е преди да подадем сигнал до ИАГ да проверим в интернет на сайта на агенцията дали даденото място има издадено разрешение за сеч или няма. В ИАГ ще идват само тези сигнали, които касаят лова, горите и горските пожари. "Нашият служител знае кой екип в кое село и община работи и нещата ще стават по-бързо. През работните дни ще се получи бърза реакция, през нощта сигналите ще бъдат препредавани към службите на МВР", уточни инж. Кръстев.

Той посочи, че за миналата година на телефон 112 са получени над 31 000 сигнала за нарушения, свързани с горите. Най-много сигнали са през септември, октомври, ноември и декември. За декември са 6800, за ноември - 6700, октомври - 4800, а за септември са 3000. "Периодът, които активно се реагира при гражданите, е есента. Това е нормално, защото това е сезонът на дървата, в който се вижда интензивно движение в гората, сезонът на гъбарите, сезонът на ловците. Това е периодът и в, който е пика на горските пожари", заяви още той.

Добавете Вашия коментар

TOP