Внимание! Делта плюс настъпва. Идва към нас

26 Октомври 2021 | 16:36
2 коментара
Любопитно
Внимание! Делта плюс настъпва. Идва към нас

Появи се нов вариант на коронавируса. Мутацията, наричана Делта плюс, е тръгнала от Великобритания и вече се разпространява и в други европейски държави. По-опасен ли е този вариант и какво се знае дотук разказва “Дойче Веле”.

Вариантът AY.4.2 на мутацията Делта за първи път е регистриран във Великобритания още през юни тази година.

Според експертния портал CoV-Lineages досега Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. В момента обаче броят на новите зарази във Великобритания бързо расте – около 40 000 дневно. И изобщо не е ясно колко от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни власти смятат, че делът им възлиза на около 6% от всички заразени.

Делта плюс вече се разпространява и в други държави. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия – 280, а в редица други европейски държави числата засега са двуцифрени. Извън Европа случаи на зараза с Делта плюс има още в Израел, САЩ, Канада и Япония, но засега числата там са ниски.

Възможно е все пак и в тези държави вирусът да се разпространява повече, отколкото показват изследванията.

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко. Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта. За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

В Германия специализираният институт „Роберт Кох“ непрекъснато предупреждава, че за сигурна имунна защита срещу Делта мутацията човек трябва да се подложи на пълна ваксинация.

Делта плюс засега не предизвиква сериозна загриженост у експертите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 досега не е получил собствена буква от гръцката азбука. Собствено име вариантът би получил едва тогава, когато СЗО го определи като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“.

“В много от болниците у нас вече няма свободни места в интензивните отделения. Проблемът е в изчерпването на леглата в реанимациите, а не в координацията. Координацията работи”. Това за заяви днес президентът Румен Радев.

“Този щам, който идва при нас – Делта плюс, е много по-заразен от оригиналния щам. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам всички да сме отговорни като общество. Само със спазването на мерките можем да преодолеем това препятствие. Алтернативата е пълното затваряне, без аптеките и магазините от първа необходимост. Цялата държава замира. Вижте Латвия например. Точно това се опитваме да избегнем, за да няма щети за социалния, икономическия и културния живот”, посочи държавният глава.

Добавени коментари

до дали има... публикува:
27 Октомври 2021 | 10:27
Сигурно е, че ти не си от нормалните. Лекувай се!
Дали има още нормални?? публикува:
26 Октомври 2021 | 20:27
ИДВААА! ПАНИКА!ПАНИКА!ПАНИКА!ПАНИКА!ПАНИКА!ПАНИКА!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ!СТРАХ! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ!ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ!ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ! Да изгубим разсъдака си! Да купуваме като обезумели лекарства! Да не работим! Да станем зависими! Който не е ваксиниран или е болен от Ковид - да бъде обесен! Който е на власт - БСП, ГЕРБ или новите - ДА ИМ ВЯРВАМЕ! Да отречем правото на свобода, убеждения и неприкосновеност! ЧОВЕКЪТ ВЕЧЕ НЕ Е ИНДИВИД!

Добавете Вашия коментар

TOP