Внимание абитуриенти! Наближава крайният срок за подаване на заявления за допускане до матури!

01 Март 2018 | 17:37
1 коментара
Общество

Срокът за подаване на заявления за допускане до държавни зрелостни изпити е от 5 до 16 март, напомниха от Регионалното управление на образованието в Благоевград. След посочената крайна дата заявления не се приемат поради невъзможност за регистрирането им в софтуерния продукт.

Към момента общият брой на абитуриентите, обучаващи се в 51 училища в Пиринско, е 2798. От тях 2534 са в дневна, 78 в задочна вечерна и 186 в самостоятелна форма на обучение. При успешно завършване на 12 клас те подлежат на държавни зрелостни изпити, както и между 250-350 ученици от предишни години.

Лицата, които са придобили право да се явят на зрелостни изпити през минали и настоящата учебна година, но не са ги положили успешно, трябва да подадат заявления до директора на училището, в което са се обучавали. Те нямат право да се явяват повторно на успешно издържан зрелостен изпит.

В заявлението се посочва както изпитът по български език и литература, така и втори задължителен ДЗИ по предмет по избор /чужд език, математика, физика, химия, география, история, биология, философия/.

Освен за задължителните матури зрелостниците могат да се явят и на изпит по желан от тях предмет, което също се отбелязва в заявлението.

Пропомняме, че с влизането в сила на новия образователен закон зрелостниците от професионалните гимназии може да не полагат втория ДЗИ по общообразователен предмет, а вместо него в заявленията се отбелязват държавните зрелостни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация /СПК/. Това важи и за случаите, при които учениците избират средноаритметичната оценка от държавните зрелостни изпити за придобиване на СПК за ДЗИ по желание.

Тази учебна година първата задължителна за всички зрелостници матура по български език и литература ще се проведе на 21 май, а втората по предмет по избор е на 23 май./Струма/

Добавени коментари

зрелостници публикува:
01 Март 2018 | 20:50
Още не е започнал началния срок, за да наближава крайния??????? Нека заглавията бъдат по обективни, а не смущаващи.......

Добавете Вашия коментар

TOP