ВНИМАНИЕ! 5 златни правила за бърза адаптация в училище

15 Септември 2020 | 07:32
0 коментара
Любопитно

Лятото свърши и от първия учебен ден върху децата ни се струпаха входни нива, контролни, десетки уроци. Мозъците им трябва да работят на пълни обороти, но как да стане това, когато в мислите си те са още на морския бряг с безгрижието, лодките и прекрасните залези?

Трябва да им се помогне на клетите, хапчета против мързел и разсеяност уви няма.

Банално, но правилното и умерено хранене означава добра мозъчна дейност.

Мозъкът е едва 2-3% от телесното тегло, но усвоява 25% от енергията на тялото за своята работа, затова храненето е изключително важно. Прехранването обаче вреди, човек става ленив и сънлив. Особено полезни за нормалното функциониране на нервните процеси са омега мастните киселини. Осигурете ги чрез рибата, зехтина, суровите ядки, особено орехите, авокадото.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Витамините, без които не може никой жизнен процес, включително и мисленето, набавете от естествен източник, за да е бърз и качествен резултатът. За учещото дете са необходими поне 5 плода на ден или прясно изцеден сок.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Най-бързият енергиен източник за мозъка са въглехидратите.

За да са полезни, изберете такива с нисък гликемичен индекс, те бавно повишават кръвната захар, но и по-дълго задържат нивото й в кръвта и така човек се чувства сит и щастлив. Такива са тъмните видове хляб и макаронени изделия. Сладкишите и шоколадите не са подходящи за ежедневна консумация, след бързото повишаване на глюкозата в кръвта следва бързо смъкване, панкреаса се натоварва, а и човек все се чувства гладен.

Не може и без белтъчини, месото, яйцата млякото и млечните продукти трябва да присъстват ежедневно на трапезата. В диетата на детото, което учи усилено, прибавете и стафиди, те съдържат елемента бор, който подпомага паметта, същото прави и цинкът, съдържащ се в тиквеното семе. Спанакът е богат на лутеин и други антиоксиданти, те защитават мозъка, боровинките активират мисловната дейност.

Източник: iStock Photos/Getty Images

7-8 часа сън са задължителни, ако искаме мозъкът да е свеж.  Може да правите много компромиси, но лягането навреме не бива да е от тях. Мозъкът не може да работи без почивка и единственият ефект от нощното четене и сърфиране е разсеяност и трудна концентрация през деня.

Ако детето е пренапрегнато и не спи добре, предложете топла вана с ароматни масла и соли, чай от маточина преди лягане или чаша топло подсладено мляко. В краен случай могат да се предложат успокояващи таблетки преди сън, но само безвредни, каквито са хомеопатичните например.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Редуването на умствената с физическа дейност е доказано ефективно средство при интензивно учене. За да има добро кръвообръщение, което захранва мозъка с необходимите му вещества, детето трябва да се движи, така и мозъкът си почива. Накарайте детето да прави активни почивки, независимо дали е разходка, фитнес, танци или домакински задачи.

Източник: iStock Photos/Getty Images

Внимателно с кафето!

Кофеинът в напитката стимулира нервната система донякъде, но ако се прекали особено в ученическа възраст, настъпва сърцебиене, треперене на ръцете, нервност. А енергийните напитки могат да са много опасни, те съдържат големи количества кофеин, много въглехидрати.

В детската възраст се избягват лекарства, които стимулират мозъка.

Източник: iStock Photos/Getty Images

При нужда - използвайте растенията, които тонизират, повишават умствената и физическа дееспособност, влияят добре и на имунната система – женшен, гинко билоба, аралия, лимонник.

Добавете Вашия коментар

TOP