Внасяме новия COVID от Гърция

28 Юни 2022 | 11:05
0 коментара
Общество
Внасяме новия COVID от Гърция

Нова вълна от COVID-19 се надига у нас, като до две седмици се очаква да се сблъскаме с нея. Причината е  щамът Омикрон и разновидностите му – ВА.4 и ВА.5, които вероятно вече са у нас и продължават да се привнасят от страните, където българите в момента пътуват, основно Гърция. Това обясниха пред “Труд” вирусолози и лекари, като уточниха, че новите варианти не са доказани, защото в момента се правят по-скоро бързи тестове, вместо нужните за това PCR-и.

И при новите варианти на Омикрон симптоматиката е такава, че може да се сбърка с всеки респираторен вирус. Основно се говори за кашлица, повишена температура, отпадналост, общо неразположение, а загубата на мирис и вкус не е толкова показателна.

“Заболеваемост на 100 000 се увеличава. Гледайки запълнеността на болниците, се вижда, че вариантът протича леко и не се наблюдава засилване на потока към болниците. Но това ще може да се каже със сигурност след 2 седмици, знаете, че има изоставане при нас”, обясни пред “Труд” вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя уточни, че говорим за същия вирус: “Може би много хора го прекарват без да разберат или без да обръщат внимание, защото симптомите са леки, болните не загубват работоспособност и продължават да са в обществото, и да са заразни”.

По думите є картина като тази в съседна Гърция е възможна у нас, тъй като много българи ходят на почивка там. “Виждате, че вирусите не признават граници и аз не мисля, че няма да си внесем вариантите, вероятно те са и тук. Очаквам увеличаване на броя на заразените”, обясни вирусологът.

Хората, които не са се ваксинирали, трябва да се замислят, защото това, което доказват новите варианти на Омикрон, е, че доста успешно вирусът заобикаля предхождащия имунитет, допълни доц. Гломб.

Добавете Вашия коментар

TOP