Влизаме в ритъм поне пет дни заради връщането на часовника

24 Октомври 2015 | 08:08
0 коментара
Общество
Влизаме в ритъм поне пет дни заради връщането на часовника

Въпреки че ще спим един час повече, преминаването от лятно към зимно време не се отразява положително на организма ни. Местенето на стрелките води до неочаквани влошавания на здравословното състояние - сърцебиене, колебание на кръвното налягане, безсъние, пише "Стандарт".

Затова болните от сърдечно-съдови заболявания страдат най-много при смяна на времето. Необходими са до пет дни, за да влезем в ритъм, казват специалисти. Докато се настроим обаче, се сработваме по-трудно, правим по-често грешки, недоспали сме, но някои може да се проявят твърде енергични и раздразнителни.

Местенето на стрелките се отразява и на животните - кокошките снасят по-малко яйца, а кравите дават по-малко мляко. Домашните любимци - кучета, котки и други бозайници, са по-изнервени и се нуждаят от повече внимание и грижа, докато се адаптират. Това предупреждават психолозите на база на изследване, направено от Шведския кралски медицински институт Каролинска.

Същото изследване показва, че броят на инфарктите в този ден нараства с 50%. За да влязат в ритъм хора и животни, са необходими минимум пет дни, предупреждават медиците.

Както е известно, връщането към астрономическото часово време ще стане в 04:00:00 ч. местно време на 25 октомври 2015 г. Тогава трябва да завъртим стрелките с час назад./БЛИЦ 

Добавете Вашия коментар

TOP