ВЛАСТТА - ПРЕДАДЕНА: Първите думи на служебните министри

12 Май 2021 | 11:22
0 коментара
Политика

Кабинетът на Борисов предаде властта на служебния кабинет

Министрите от кабинета на Бойко Борисов предадоха властта на служебния кабинет, назначен с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции. 

Служебното правителство положи клетва и встъпи в длъжност (ВИДЕО)

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи”, заяви на излизане от Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно той разкри какви ще са задачите на вътрешното министерство на пресконференция пред МВР.

"МВР дължи на обществото спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Другите задачи в общ план ще бъдат ежедневните на МВР. Трябва да обезпечим онова, което дължи МВР на обществото – спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Летните месеци, които предстоят, са предпоставка за засилване на миграционния натиск. МВР има изключително важни задачи, за които ние ще направим всичко възможно да изпълним“, подчерта Рашков.

От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че 25 години е работил в МВР и наистина си тръгва емоционално. „Това е важна част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам успех на г-н Рашков“, каза още той.  

„Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик.

„С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Кой кой е в служебното правителство

„Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва с честност. Това е висока претенция, която се надявам да бъде оправдана”, заяви ресорният служебен министър Янаки Стоилов.

„Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Коментар пред журналисти отказа и служебният министър-председател Стефан Янев.

„Няма да има никакви резки промени в политиките, които води МОН. Ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които взимаме. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Системата трябва да знае, че нещата ще се случват така, както са подготвени”, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който благодари на предшественика му. По неговите думи в министерството се наблюдава напредък.

Приоритетите на министерството ще бъдат представени през следващата седмица.

„Мисля, че ние сме министерството, което има добра приемственост. Мисля, че съм единственият министър, който предава властта на този, от когото я е взел. С проф. Денков сме работили и през последните 4 години. Аз самият стъпих на част от документите, които той беше разработил”, обясни бившият образователен министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че на дневен ред са зрелостните изпити и външното оценяване. Те ще се проведат по предвидения към момента начин. Карантинираните ученици ще могат да проведат външно оценяване. Те са средно по 30 на випуск, обясни Вълчев.

„Най-важно за образованието е да се възстанови присъственото обучение. Това зависи от стойностите, които ежедневно се следят. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки. Те обаче се налагат от здравния министър”, каза още Вълчев.

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев.

„Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

„Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав”, бяха първите думи на Асен Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

Радвам се за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата. Това каза министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева на церемония по предаване на поста на служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

„Светлан Стоев беше директор на Държавния протокол в най-отговорните и важни председателства на България досега. Благодарение на него и неговия екип за Българското председателство се говори до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави. Благодаря за съвместната работа през тези 4 години“, посочи Захариева.

„Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева.

Добавете Вашия коментар

TOP