Владислав Панев: Няма как да делим властта с ГЕРБ, но ще искаме подкрепа от Борисов за втория мандат

03 Май 2023 | 08:42
0 коментара
Политика
България
Владислав Панев: Няма как да делим властта с ГЕРБ, но ще искаме подкрепа от Борисов за втория мандат

Не смятам за логично и правилно от държавническа гледна точка да съставяме коалиционен или друг кабинет с ГЕРБ. В НС може да си сътрудничим по важните за страната теми, но изпълнителната власт няма как да бъде поделена с ГЕРБ. Това заяви в "Още от деня" по БНТ един от лидерите на ПП-ДБ Владислав Панев от "Зелените". 

 

Въпреки това коалиция очаква подкрепа от хората на Бойко Борисов за втория мандат, а причината да не иска да подкрепи техен е, че трябва да се разходват правилно парите от плана за възстановяване и еврофондовете. 

 

Манталитетът от последните 15 г. бе за обогатяване от еврофондовете на малцина, смята Панев. "Правителство на малцинството е много зависимо от НС. В този смисъл ако ГЕРБ или друга група контролира част от важните комисии в НС, това е много сериозна власт - трябва да одобрят всички закони, могат да привикват министри всяка седмица и да им разкатаят играта", прогнозира той. Но все пак уточни, че не са влизали в разговори за комисии, но са готови на отстъпки. 

 

 "Това, което правим последните седмици е максимална прозрачност. Още в предизборната кампания обявихме условията си - без министри на ГЕРБ, без да подкрепяме мандат на ГЕРБ. Сега обявяваме какъв би бил съставът на нашия мандат. Акад. Денков е способен да извърши необходимите реформи за България. Изисква се умело ръководство на държавата, за да излезем от кризата", коментира той часове след ПП-ДБ обявиха проектосъстава на кабинета си.  

 

Ясно заявихме, че министри на ГЕРБ в нашия кабинет няма да има, отдавна е известен включително и на г-н Борисов, настоя Панев. Той припомни, че в предния парламент да разговаряли с всички групи, но се е наложило да върнат мандата, а целта на НС била именно групите да си говорят и да търсят съгласие. 

 

Преговори с ДПС и БСП, както и с останалите ще се водят едва след като мандатът попадне в ПП-ДБ, лидерите на шестте формации в коалицията щели да решат какъв да е форматът "доволно рано". 

 

На въпрос защо само Асен Василев от шестимата лидери е попаднал в кабинета Панев каза:  "Асен Василев е човек, който определено разбира от финанси. Преценката на акад. Денков е че той е необходим на кабинета, особено, че престои внасяне на бюджет". 

 

Лидерът на "Зелените" посочи, че условията са коренно различни от м.г. "Само преди 3 месеца приехме таван за цените на ел. енергията, той вече е ненужен", смята Панев.

 

"Вървим към глобална рецесия, в икономическата сфера е необходимо умело управление, за да излезем. Вероятно бюджетът ще е доста наситен, възможно е прогнозите за инфлацията да не се сбъднат. 

 

При по-ниска инфлация, означава и по-ниско ДДС. Ситуцията е сложна. Нужно е умело ръководство, включително и политическа отговорност, включително на Асен Василев като лидер на една от формациите", обясни още Панев. Той е оптимист за съставянето на кабинет. Все още водещ вариант е кабинет с втория мандат с акад. Денков. С какви гласове - след разговор с всички ПГ, включително и ГЕРБ. Той обаче призна, че математиката на изборите е , че мнозинство най-лесно ще се формира с двете най-големи групи.  

 

Взривното устройство срещу главния прокурор Иван Гешев Панев определи като атентат срещу съдебната реформа. И изненадващо го сравни с на пожара в Райхстага. "Хитлер е бил начело на коалиционно правителство, след което става диктатор, възползвайки се от ситуацията, независимо дали е предизвикана от него или не. Трябва да се изследват всички версии за инцидента от вчера. Надявам се прокуратурата този път да си свърши работата не като всеки път", добави още Панев.Епицентър.бг/снимка:БНР

Добавете Вашия коментар

TOP