Владимир Елезов, ПП АБВ: Политическата рулетка, която започна още след президентските избори, вече се превърна в цирк

05 Декември 2016 | 06:32
0 коментара
Политика
Владимир Елезов, ПП АБВ: Политическата рулетка, която започна още след президентските избори, вече се превърна в цирк

Владимир Елезов, председател на политическа партия АБВ – Благоевград и член на изпълнителното бюро на партията, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин относно политическата рулетка в страната

 

Фокус: Г-н Елезов, каква е Вашата позиция за политическата рулетка, която започна още след президентските избори с оставката на кабинета?

Владимир Елезов: Тази рулетка вече се превърна в цирк и най-нормалното нещо след заканите на премиера в оставка, беше веднага да се тръгва към предсрочни избори. В момента се прави всичко друго, но не и да се мисли в тази посока. Тупка се топката, както се казва. Вдигат се рейтинги. Правят се популистки предложения и популистки изказвания. Това може би за някои политически играчи е добре, обаче за държавата тази политическа нестабилност е страшен удар и може да се усили във финансова и икономическа криза, което вече би било страшно.

Фокус: Очакваше се ГЕРБ да подкрепят кабинет на патриоти или реформатори, но след това г-н Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи нито една формация в Народното събрание за формирането на правителство. Защо се получи така според Вас?

Владимир Елезов: Вие много правилно го казахте, че всичко е на ужким. В нито един момент ГЕРБ не са имали намерение да подкрепят правителство, което да не бъде излъчено от тях. Просто се бави умишлено. В Министерствата предполагам, че в момента се подписват договори, оправят си така да се каже „бакиите“ преди да напуснат. Просто всичко се правеше за умишлено забавяне на навлизането на следващото служебно правителство. Целта беше колкото се може по-дълго да се задържи правителството, което е в оставка в момента.

Фокус: Със сигурност подготовката на служебния кабинет е най-тежка за президента, който носи отговорността за съставянето на кабинета, но за кого ще се окаже най-труден пътят до предсрочните парламентарни избори?

Владимир Елезов: Президентите в момента – настоящият и този, който застъпва през януари, в една нормална държава и ситуация биха седнали да се разберат. Г-н Плевнелиев би трябвало да назначи служебно правителство, определено от г-н Радев, тъй като за 20 дни оставащи от мандата му, най-логичното би било правителство избрано от г-н Радев да бъде назначено от г-н Плевнелиев. Това не се случва, защото се бави ситуацията и се прави така, че сегашното правителство в оставка да остане максимално дълго време на власт, за да си довършат поразиите, които са започнали през този мандат. Абсолютно народът показа на президентските избори, че трябва да има предсрочни избори и че те трябва да бъдат мажоритарни – нещо, което в сегашния парламент се заканваха, че ще направят, но както виждате си гласуваха и субсидиите да останат същите и не се съобразиха с волята на милионите да се премахнат. Виждате, че нещата вървят натам, че няма да има мажоритарни избори на предсрочния вот, който предстои пролетта и който вече е неизбежен за тяхно съжаление.

Фокус: А какви са Вашите очаквания от предсрочните парламентарни избори? Какви сценарии се очертават според Вас?

Владимир Елезов: Ако са мажоритарни изборите нещата се променят. Сега като няма да са мажоритарни, предполагам, че ще се получи пак един доста шарен парламент и следващото правителство, който и да го съставлява, ще бъде пак изградено на базата на компромиси – „Ти вземи това министерство, а аз ще взема онова“ и т.н. Държавата страда от това нещо и народът ясно показа гласувайки за мажоритарен вот, че не е съгласен с тази форма на управление, която е в момента.

Фокус: Любопитното е, че допитвания, правени през последните седмици, показват, че хората не искат смяна във властта и не желаят предсрочни парламентарни избори. Как ще коментирате тези проучвания?

Владимир Елезов: Моля Ви, тези допитвания и проучвания показаха вече нееднократно колко фалшиви и неистински са. Волята на народа се измерва не в допитвания и социологически проучвания, а чрез гласуване. Хората преди няма и месец излязоха на изборите, показаха една немалка избирателна активност, гласуваха в голямата си част за промяната и в още по-голямата си част за въпросите на референдума. Сега вече те ще се опитат от 9 кладенци вода да докарат, за да обяснят на народа, че не бил прав и т.н., но няма такова нещо – „Глас народен, глас Божи“, или се съобразявайте, или си заминавайте.

Натали СТЕФАНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP