ВКС връща кадри на Камбитов в Община Благоевград

25 Февруари 2023 | 14:23
4 коментара
Общество
ВКС връща кадри на Камбитов в Община Благоевград

Само в рамките на тази седмица съдът върна в Община Благоевград двама отстранени от работа общински служители. Освен че трябва да бъдат назначени отново, Общината трябва да им плати и солидни обезщетения.

Първият е Благовест Стоев, бивш специалист „Архитектурно-строителен контрол“, който бе уволнен през 2021 г. от вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев след серия жалби срещу него. Той и колегата му Любомир Плосков получиха най-тежкото дисциплинарно наказание както заради оплаквания на благоевградчани от несвършена от тях работа, така и за системно нарушаване на  трудовата дисциплина, изразяващо се в идване и тръгване от работа, когато си поискат.

На 2 съдебни инстанции в Благоевград заповедта на Попвасилев бе отменена, а преди дни ВКС отхвърли жалбата на Общината срещу съдебните решения. Според върховните магистрати липсвало основание за налагане на най-тежката дисциплинарна санкция от работодателя, защото по отношение на жалбите за несвършена работа нямало нито един документ,  според който с проверки на различните обекти, по които са постъпили оплакванията, бил натоварен конкретно Стоев. Кръшкането от работа пък било нарушение на трудовата дисциплина, което се наказвало по КТ, а и липсвали доказателства на коя дата в колко часа Стоев е дошъл в Общината и си е тръгнал.

Към отсъдените от Темида 5940 лв. заедно с лихвите, дължими на Стоев за времето, в което е останал без работа, ВКС е добавил още 500 лв., които Общината трябва да му плати за адвокатски разходи.

На работа в Общината с обезщетение е възстановен и бившият ръководител звено „Общинска охрана и обществен ред“ Явор Христов, който бе съкратен от настоящия кмет Илко Стоянов през юли 2021 г. в резултат на закриване на цялото охранително звено, в което на работа бяха 13 души. В резултат на структурна реорганизация, гласувана от ОбС, вместо звеното бе разкрит инспекторат към нова дирекция „Екология и чиста среда“.

2 поредни съдебни инстанции решиха, че съкращението на щата е неправомерно, защото става дума само за смяна името на едно звено. „Неверни са твърденията на Общината, че дейността по съставяне на констативни актове за нарушения на обществения ред и общинската собственост е преминала към началниците на РУ на МВР, а на служителите на новосъздаденото звено е възложена само дейността по опазване на околната среда и чистотата на града“, са на мнение съдиите, според които „в случая е извършена вътрешна реорганизация, при която дейността на закритото звено е продължила да се осъществява от  служителите на новосъздаденото звено „Инспекторат“.

И в този случай ВКС не допусна обжалването от страна на Община Благоевград на решението на благоевградските магистрати, според които общината освен че трябва да го назначи на старата му месторабота, макар че по щатно разписание  такава вече не съществува, тя трябва да плати на Явор Христов 8841 лв. обезщетение за оставане без работа в периода 05.10.2021 г.-05.04.2022 г. поради незаконното уволнение, ведно със законната лихва от 03.12.2021 г. Към тази сума софийските съдии са добавили и 1100 лв. разноски по делото, гледано във ВКС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Temerut публикува:
26 Февруари 2023 | 20:36
Благоевград заприлича на село последните 3години. Всичко изглежда мръсно и занемарени. Дори маркировката по улиците като видите и става ясно как се управлява града последните години. Жалка картинка на областен град!
Симитли публикува:
26 Февруари 2023 | 08:32
Добре че дойде тоя кмет на града ви се пооправи иначе с тоя Томов да бехте умрели то глад и мръсотия
Пепи публикува:
25 Февруари 2023 | 23:08
Илко само лъжеш нищо друго същия си като ТОМОФФФФ олигофрен нищо не работите на Камбитов да му ядете макарите
ACK forever публикува:
25 Февруари 2023 | 15:45
Беше време, когато се работеше. Беше време, когато се пиеше. Сега е време в което се лъже.

Добавете Вашия коментар

TOP