Витлеемските църкви отменят коледните тържества в знак на протест срещу войната в Газа

03 Декември 2023 | 07:56
0 коментара
Общество
България
Витлеемските църкви отменят коледните тържества в знак на протест срещу войната в Газа

Основните църкви във Витлеем се споразумяха да отменят всички коледни тържества тази година в знак на протест срещу войната в Газа. В палестинския град, известен като родното място на Исус Христос, ще се провеждат само религиозни церемонии, предаде Voice of America.

Витлеем ще бъде мрачно място тази година. Палестинският град, почитан от християните като родното място на Исус Христос, няма да има никакви тържества - нито светлини, нито фойерверки, нито коледна елха. Трите основни църкви тук - гръцката православна, арменската и католическата, са се договорили да провеждат само религиозни церемонии.

"Тази година ще бъде напълно различна. Няма да има никакви светлини, няма да имаме коледна елха. Ще скърбим за онези, които са избити в Газа. Тук цари дълбока атмосфера на скръб и всички църкви решиха да провеждат само религиозни служби за Коледа", обяснява отец Исса Муслех, говорител на гръцкия православен патриарх.

Израел обяви война, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха изненадваща атака в Израел. Бяха убити около 12 души, а други 240 бяха заловени и отведени в Газа като заложници. "Хамас" - обявена от САЩ за терористична групировка - управлява ивицата Газа.

Витлеем е домакин на едно от най-важните коледни тържества в света. Всяка година градът е осветен с хиляди лампички и украсен с една от най-големите коледни елхи в Светите земи.

След избухването на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври църквите във Витлеем приемат само местни вярващи. Туристите и поклонниците са избягали, което се отразява на икономиката на града, който разчита на посетителите си. Продавачи като Хадар Хюсеин са съгласни с мрачния момент, но казват, че е малко прекалено да няма дори коледна елха.

"Аз съм мюсюлманин, но не мисля, че това е правилното решение да не се поставя елха тази година. Това е традиция, от векове го правим. Това е символ, който ни обединява. Съгласен съм, че не трябва да се осветява, но дървото трябва да е там", заяви Хадар Хюсеин.

Хората  във Витлеем, казват, че това ще бъде много тъжна Коледа за тях. Не само защото няма да има никакви празненства, но и защото им е много тъжно от това, което се случва в Газа. Въпреки че повечето хора са християни, те казват, че са палестинци и че са наистина тъжни от това, което се случва с убийствата, бомбардировките и войната срещу в Газа.

"Ние се чувстваме тъжни, но всичко, което можем да направим тук, е да се молим, защото най-важното нещо тук е раждането на Исус и молитвите. Така че празниците са нещо допълнително. Ако ги отменят, добре, ние сме тъжни, децата ни са тъжни, защото им харесва, но най-важното си остава тук", смята туристическият гид Вилма Юха.

Църквата "Рождество Христово" няма да бъде затворена за Коледа. Свещениците казват, че това ще бъде една много тъжна Коледа, но службите ще се проведат както обикновено във всички църкви. 

Източник: Voice of America  

Добавете Вашия коментар

TOP