Витанов: Заразата се свива, но от Гърция може да дойде нов щам на Омикрон

15 Март 2022 | 11:54
0 коментара
Любопитно
Витанов: Заразата се свива, но от Гърция може да дойде нов щам на Омикрон

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 15 март 2022 г., представи математикът проф. Николай Витанов. Той успокои с данните за свиването на ковид заразата, но предупреди за новият вариант на Омикрон. По думите му, възможно е той да дойде у нас от Гърция.

Ето какво написа той:

„Mоментът тук е особен и трябва да сме внимателни. Времето на силния спад на броя нови случаи на ден свършва, оттук нататък се очакват флуктуации на броя на случаи на фона на обща тенденция към по-слаб спад.

Наблюдаваме какво става в Гърция, защото оттам може да дойде новият вариант на Омикрона и това да доведе до увеличаване на броя на случаите. Неприятна флуктуация тук е броят на случаите вчера в Смолян.

Каквото може да направи сценарият "Хари Селдън" по въпроса е следното. Държите го стабилен, броят на случаите спада и пада под 1500 и продължава да пада към 1000 и по-малко на ден. Дифузното разпространение на Омикрона угасва. Новият вариант на Омикрона не успява да го запали отново (основен сценарий) или го запалва, но не успява да го разгори (и това е възможно) и така минаваме образно казано метър без силно повишаване на броя нови случаи на ден. Тъй, че от вас зависи. Дръжте "Хари Селдън" стабилен за да може броят на новите случаи да падне колкото се може надолу под 1500 на ден. Това е.

Да видим какво е положението днес.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.92. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.

Здравната система продължава да се разтоварва.

2. Няма суперпожар. Броят на новите случаи днес е висок, но в сравнение с предишните вторници продължава да спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е много голяма. Къде сме по тоя път, можете да се ориентирате и сами. Още не сме в безопадност.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, няма препълнени болници.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. "Хари Селдън" създава предпоставките за падане на ограниченията. Но кога какво пада, решава правителството.

5. Смъртността - полекичка спада. Както бе прогнозирано.

Вторниците са изключение.

6. Украинците и пандемията - пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

7. Заключение - социалната системата се движи все още скучно по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий "Хари Селдън". Нещата са под контрол.

Този вариант на Омикрона няма да предизвика вторичен пик. Ако държите "Хари Селдън" стабилен, той ще се оправи и с модифицирания Омикрон. Особено трябва да се внимава в областите около Гърция.

8. Картите. Виждате, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост областите покрай Гърция стоят добре. Знаете, че Омикронът навлезе през Гърция и от Благоевград подпали София и западна България. Модифицираният Омикрон ще се опита да направи същото. Затова е добре да се наблюдават тези области. Наблюдават се. Вчера имаше флуктуация на случаите в Смолян. Терминът е outlier. Не се очаква да се повтори в близките дни, но трябва да се внимава.

Трябва да държим "Хари Селдън" стабилен за да могат случаите да паднат под 1500 на ден и после под 1000 на ден. С което ще дестабилизираме сценария на масово разпространение на модифицирания Омикрон в България. Мисля, че картинката е ясна. От нас си зависи"

Добавете Вашия коментар

TOP