Витанов спира с прогнозите за ковид и войната, ще говори само за текущата ситуация

21 Март 2022 | 15:35
0 коментара
Любопитно
Витанов спира с прогнозите за ковид и войната, ще говори само за текущата ситуация

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 21 март 2022г., представи и днес математикът Николай Витанов на стената си във Facebook.

Ето какво написа той:

"Както винаги, първо - пандемията, после - войната. Днес е ден първи на двуседмичното спиране на даването на прогнози от моя страна. Ще ви разказвам само текущата ситуация. Нека и други прогнозисти да се изявят. Очакваме три вида такива: свестни, юнаци от Ганковото кафене и юрдеци от локвите пред кафенето. Да видим какво ще се получи. Имат шанс за изява.

Ситуацията с пандемията днес.

1. Базовото репродуктивно число - днес е 0.99. Все още е под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре. Здравната система продължава да се разтоварва. "Хари Сердън" е стабилен. Все още.

2. Няма суперпожар. Броят на новите случаи днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е много голяма. Къде сме по тоя път, можете да се ориентирате и сами. Още не сме в безопасност.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, няма препълнени болници.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. "Хари Селдън" създава предпоставките за падане на ограниченията. Зеленият сертификат падна. Забележете - точно в указания срок, за който знаехте един месец предварително. Обещаната ви предсказуемост е налице.

5. Смъртността - полекичка спада. Както бе прогнозирано.

6. Украинците и пандемията - пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

7. И тъй - социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий "Хари Селдън". Нещата са под контрол. Все още.
А как ще са през следващите две седмици, ще ви кажат другите, които искат да прогнозират. Не се притеснявайте, докато те ви осветляват, аз ще продължа да си действам. Прогнози и анализи в пълен обем ще текат всеки ден към компетентните институции.

8. Картите. Понеже няма да правя прогнози, две седмици ще караме без картата за прогнозната 14 дневна заболеваемост.
На картата на риска ситуацията покрай гръцката граница е добра днес. Знаете защо я следя. Какво ще става през следващите дни, ще ви осветлят другите прогнозисти. Хайде, информирайте хората, какво има да става.

Сега за войната.

1. Знаете, че аз бях и съм от тези, които писаха, че войната няма да е кратка. Скоро ще стане 1 месец, а аз ви писах за 3 месеца. Защо ви писах това? Руската групировка има размер 4 до 5 пъти по-малък от това, което се изисква за блицкриг. Значи не се планирали блицкриг. За удържане на окупиране украйна трабва групировка от 1 200 000 войноци. Няма толкова. Значи не са планирали и продължителна окупация на цяла Украйна. Ами какво са планирали? Планирали ли са, че Зеленски ще отбранява Киев както Хитлер отбраняваше Берлин? Да, планирали са го, личи си. Стига засега по това, нека други експерти си кажат мнението, преди аз да продължа да говоря по този въпрос.

2. Техническото пречупване.
Руснаците не бързат, те методично и без големи жертви намаляват капацитета на украинската армия. Време е количествените изменения да преминат в качествени. Плочките на доминото ще почнат да падат. По линията Мариупол - Краматорск - Харков. Запомнете го това.

3. Психическото пречупване. Тук украинците все още се държат. Не съм и очаквал друго. Но и руският генерален щаб не е очаквал друго, като се има наум сирийският опит. Какво следва оттук - страдание на цивилното население в Мариупол. Едните няма да предадат града, другите ще го сринат. Безсмислено от гледна точка на логиката. Но логика във войната няма.

4. По фронтовете. Основната тук е, че фронтовата линия е много дълга и руснаците ще се опитат да я скъсят, за да могат да концентрират повече технически средства на единица дължина от фронта. Как ще го направят. Първо - превземат Мариупол. Освобождават се доста сили за атака на краматорската групировка на украинската армия. Унищожаването на тази групировка предрешава войната, защото руската армия ще излезе на Днепър по цялата дължина на реката. При Херсон, руснаците на вече на другия бряг на Днепър. Ще кажете, следва Одеса. Според мен, не следва нито Одеса, нито Киев, защото от другия бряг на Днепър е западната групировка на украинската армия, която подпомага частите в Киев и в Одеса. Разбиването на краматорската групировка на украинската армия ще доведе до пълно обкръжаване на Харков. Ето какво ще последва след Краматорск според мен.

Писах ви, че войната ще е такава. Град след град ще падат, когато съответният гарнизон бъде пречупен технически. НАТО няма да се намеси. Играта тук е същата като от столетия - с много жертви, Русия печели съответната война. После идват преговори и западните сили, като по-свежи военно, ограничават по дипломатически път руските завоевания. Колкото могат.
Хайде стига за днес.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля."

Добавете Вашия коментар

TOP