Витанов пак плаши: Новият вариант на Омикрон идва от Гърция, подгответе се за нов ръст

16 Март 2022 | 15:03
1 коментара
Любопитно
Витанов пак плаши: Новият вариант на Омикрон идва от Гърция, подгответе се за нов ръст

Времето на силния спад на броя нови случаи за ден свършва. Това прогнозира професор Николай Витанов.

“Наблюдаваме какво става в Гърция, защото оттам може да дойде новият вариант на Омикрон и това да доведе до увеличаване на броя на случаите. Какво наблюдаваме – броят на новите случаи не се движи бързо към спад по посока 1500 на ден. Какво да кажа – каквото си го направим такова. На края на Дунава сме”.

Базовото репродуктивно число днес е 0.94, което означава, че обхватът на заразата продължава да се свива, обясни в личния си профил във Фейсбук професорът.

“Броят на новите случаи обаче днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада, казва той. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е голяма. Още не сме в безопасност”, напомни той.

Пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта,  както бе прогнозирано, обяснява Николай Витанов. Трябва обаче да се внимава в областите около Гърция, предупреждава професорът.

Добавени коментари

Шупла публикува:
16 Март 2022 | 19:15
Смотаняк,не ти ли писна да плашиш Българският народ. Няма ли някой да те скрие.на хората им омръзна две години да ги плашим с COVID 19,сега война скок на цените, и нашия психар не води нов щам . Стига вече, до кога ще издържи този народ,до кога ще слуша болни мозъци? Няма ли държава да го заключи?

Добавете Вашия коментар

TOP