Витаминозни бомби превзеха пазара, кореноплодните са хит

03 Януари 2021 | 13:25
0 коментара
Общество

Българските кореноплодни зеленчуци превзеха пазарите. Сега излизат зимните репи, алабаш, цвекло и дайкон. На сергиите до тях се продава и земната ябълка, известна още като гулия. 

Купуват се много, защото всички гледат на тях като на „витаминозни бомби“ - търсят се заради страха от коронавирус, обясняват търговците.

Цените на кореноплодните засега не са високи. Алабашът и ряпата са по 1,60 лв., а дайконът е малко по-скъп – 2 лв. Толкова е и гулията, която още е известна като ерусалимски артишок.

Всички кореноплодни са български и за тях няма внос. Видите ли алабаш, ряпа и дайкон – да знаете, че това е истинска наша стока от дворовете в близките села, обясняват търговците на пазара.

Всички кореноплодни могат да се консумират и в суров вид. Ценността им е, че стават на всякакви ястия и салати. 

Цвеклото, например може да се готви по всякакъв начин. 

Зимната ряпа, известна още като „дайкон“ навлезе наскоро на родния пазар и все още не е позната на много домакини. 

Той е бяла на цвят продълговата ряпа и произхожда от Япония. Затова често го наричат и „японска ряпа“. Яде се суров, а може да бъде сготвен по десетки различни начини.

Наричат го шампион по полезност сред коренолодните. Счита се, че пази от някои видове рак, помага да духателните пътища и пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците.

Макар наричана „ерусалимски артишок“ или земна ябълка, гулията всъщност произхожда от източната част на Северна Америка. Индианците в Щатите са я използвали за храна, а дребните фермери от 19 век я използват за лесна прехрана. 

Близка е до слънчегледа, но е короноплодно и е малка витаминозна бомба. Ползите за здравето са много.

Освен кореноплодни на пазара се появи зимната реколта спанак. Цената му не е малко – 3,50 лв. за връзка. Цените на марули, домати, краставици и тикви засега не е променена. Цените не растат, а напротив – по-долу от това няма накъде, казват търговците./марица бг/

 

Добавете Вашия коментар

TOP