Високите цени и ниските заплати изкараха отново на протест целия транспортен бранш

18 май 2022 | 07:40
0 коментара
Високите цени и ниските заплати изкараха отново на протест целия транспортен бранш

Връхната точка на недоволството и протестите в страната, започнали заради високите цени на горива, енергоносители и ниските заплати, започва от рано сутринта днес. Превозвачи, градски транспорт и таксита ще блокират улиците в София и страната заради покачващата се инфлация, високите цени и унизително ниското заплащане.

Общинските автобусни линии на територията на Благоевград няма да бъдат обслужвани за времето от 09.00 до 17.00 часа на 18 май. Причината е организиран Национален протест срещу високите цени на горивата, невъзможността да бъдат заплащани трудовите възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените места в транспортната сфера. Това става ясно от уведомително писмо, адресирано до кмета на Благоевград, от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

          В протестните действия, организирани в цялата страна, се включват транспортни работници на КНСБ и КТ „Подкрепа“, работодателски и браншови организации.

          Освен общинските автобусни линии, няма да бъдат обслужвани и тези от областната, междуобластната и републиканската транспортна схема.

Превозвачите вече на няколко пъти организираха масови протести в много градове с искания за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. На последния им протест обаче камионите и автобусите на протестиращите не бяха допуснати до центъра на София и те останаха на входа на столицата при АМ „Тракия“. Няколко дни преди това превозвачите бяха на среща при премиера Петков за пореден път, но се стигна до скандал и протестиращите напуснаха срещата обидени, че премиерът не ги е изслушал. Превозвачите смятат, че държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната. Според тях, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, заявяват още те.

След последната проведена среща на 17 май, премиерът Петков заяви, че диалогът е възобновен и са сформирани работни групи, които да решава проблемите. От своя страна Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари за конструктивния диалог, но протест ще има, тъй като няма конкретни решения.

Петков: Възстановихме диалога; Милтенова: Чакаме решение на проблемите ни

Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България също ще протестират и шестват за начало на диалог, и с искания за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Около 40% от бюджета на София е даден за обществения транспорт, въпреки това загубите продължават да растат.

Служителите в градския транспорт са категорични, че нищо няма да ги спре да протестират, тъй като финансово секторът сериозно се задъхва.

На това кметът на София Йорданка Фандъкова отговори, че са имали конструктивен разговор с министъра на транспорта Николай Събев за подкрепа за градския транспорт на София с конкретен план. Още другата седмица започват експертните разговори между екипите на Столична община и Министерство на транспорта, като Столична община ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ. А според Събев до края на юни ще са готови първите резултати и ще е ясен ангажиментът, който може да поеме за подкрепа при актуализацията на държавния бюджет. Стана ясно и че в регламент 1370 на Европейската комисия много добре са уредени въпросите за субсидиите и компенсациите за обществения транспорт.

Фандъкова: Градският транспорт в сряда ще се движи, ще протестират служители, които не са на смяна

 

От 8.00 до 9.30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протестното си шествие в три лъча от пл. „Лъвов мост“, от пл. „Сточна гара“ и от

кръстовището „Петте кьошета“, като всички те ще се съберат пред Министерството на финансите, а по-късно и пред сградата на Министерски съвет.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Общините са кръвоносната система на държавата по места, като реализират държавните политики на терен. Те са тези, които се грижат за града, в който живеем – за транспорта, социалните услуги и патронажната грижа за най-уязвимите групи на обществото, граждански права, екология. Стачката ще премине под надслов "НЕ на унизителнo ниските заплати!“, заявяват служителите.

 

Таксиметровите шофьори и фирми също ще протестират, техният сборен пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. "България" и бул. "Черни връх". Протестът започва в 9.00 часа. Очаква се да тръгнат на шествие до площад "Независимост", като ще оставят автомобилите си на бул. "Мария Луиза". Там обаче движението ще бъде блокирано. Самите шофьори ще отидат пеша до Министерски съвет.

Работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации. /БГНЕС


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?