Вирусните инфекции в Благоевград се засилват, масово не се правят тестове за грип и Ковод-19 в лабораториите

12 Януари 2023 | 10:51
1 коментара
Общество
Вирусните инфекции в Благоевград се засилват, масово не се правят тестове за грип и Ковод-19 в лабораториите

Разпространението на сезонните вирусни инфекции в Благоевград започва да се покачва, но ситуацията в болниците в града засега все още е спокойна. През последната седмица през Спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград са преминали 70 човека, от които 30 деца и 40 възрастни, съобщи за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Александър Костов. 15 от децата са приети за болнично лечение, като 8 от тях са бебета под 1-годишна възраст, а най-голямото е 16- годишно. Повечето са с бронхиолити, а три са с пневмонии.

„Няма тежки случаи, при децата острите вирусни инфекции преминават за 4-5 дни. Вчера приехме 4 деца, а 1 изписахме, и в момента в детско отделение са на лечение 13 болни. Свободните легла са 16, тъй като разполагаме с 29.  Не на всички пациенти се правят грипни тестове, тъй като ситуацията засега е спокойна”, заяви д-р Костов.

От 40 възрастни, прегледани в Спешно-приемно отделение 10 са постъпили за лечение във вътрешно отделение. Към вчерашна дата хоспитализираните пациенти там бяха 21, от които 12 са с хронична дихателна недостатъчност, 3-ма с пневмонии и няколко с астми. Половината от пациените са над 70-годишна възраст. Отделението разполага с 31 легла. Няма хоспитализирани болни с Ковид-19.

„Коронавирусът не е изчезнал, продължава да циркулира, но почти никой не си прави изследвания в лабораториите. Тестът за грип „А“ и грип „Б“ е 15 лв., за Ковид-19  – 10 лв., а комбинираният за грип и коронавирус – 24 лв. Според мен причината не е цената, а това, че хората се страхуват да не би да бъдат поставени под карантина, която е 7 дни за заразени и 5 дни за контактни лица. Затова предпочитат да си купят тестове от аптеките и след консултация с личните лекари си взимат болнични и се лекуват в домашни условия. Същото е положението и за грипните тестове. Масово не се правят изследвания в лабораториите, а от изследваните случаи положителните резултати за грип са единични. Засега преобладават парагрипни вируси, бока, RSV, поради благоприятната среда при температура на въздуха около 0 градуса”, обясни вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ  микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. По думите й епидемична вълна от грип в Пиринско се очаква в края на януари, въпреки че ситуацията е динамична. Освен това се задава и нов китайски щам на Ковид-19, който е в пъти по-заразен , но протича по-леко, като настинка с характерна влажна кашлица, продължаваща повече от 1 месец, заяви д-р Иванова.

Добавени коментари

бай Иван публикува:
12 Януари 2023 | 16:18
Баси нахалството! Как така няма да им носите пари на тарикатите в лабораториите? Знаете ли каква сладка работа е да вземеш 100 лева за един тест за 5 минути? Я марш към лабораториите веднага!

Добавете Вашия коментар

TOP