Виртуозният пианист Кърк Лайтси на Банско джаз фестивал

21 Юли 2022 | 10:59
2 коментара
Култура
Виртуозният пианист Кърк Лайтси на Банско джаз фестивал

Джордж Кейбъл прекрати своето европейско турне поради здравословни причини. Организаторите на Банско джаз фестивал изразиха своята подкрепа и пожелания за бързо възстановяване.

В програмата за 11 август 2022 на Банско джаз фестивал влиза не по-малко знаменития Кърк Лайтси, който може смело да бъде определен като легенда на пианото в джаз музиката в САЩ. Роден в Детройт през 1937 г., той израства в град, известен със своите джаз пианисти, сред които Хю Лоусън, сър Роланд Хана, Бари Харис, Ханк Джоунс и Томи Фланиган. Лайтси започва да свири на шест и така, и до днес. Неспирно усъвършенства своите импровизаторски умения и става модел за подражание на мнозина съвременни джаз пианисти.

Кърк Лайтси е не само виртуозен пианист, но свири и на кларнет, фагот и флейта. Основно влияние върху Лайтси оказват майсторите на пиано Ханк Джоунс и Томи Фланаган.Лайтси определя себе си като пианист от Детройт със „…съзнанието на Бъд Пауъл, стил на Арт Тейтъм, с усещане за бибоп и индивидуален подход към пианото.“

Лайтси записва с лейбълите Timeless, Criss Cross, Limetree и Evidence, преди да се премести във Франция в средата на 90-те години. Той е един от основателите на The Leaders, група, която включва тромпетиста Лестър Бауи, саксофонисти Артър Блайт и Чико Фрийман, басистът Cecil McBee и барабанистът Famadou Don Moye.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на сайта на Банско джаз фестивалhttps://banskojazzfest.bg/или на страницата във Facebook – www.facebook.com/BanskoJazz.

Добавени коментари

Жалко за ЧОВЕКА! публикува:
21 Юли 2022 | 13:44
Бог да го прости д-р Емил Илиев! Без него вече няма да е същото!
Иван Кадев публикува:
21 Юли 2022 | 11:39
Браво на нас, Въчкова, Баненски и братя Еринини! Доказахме че сме най добрият екип!

Добавете Вашия коментар

TOP