Винари и кулинарки мериха майсторлък в Полето на Трифон Зарезан!

03 Февруари 2018 | 17:31
0 коментара
Общество

Винари и кулинарки си мериха майсторлъка в Полето. Трифон Зарезан е поводът за голямото представяне.

Всеки лозар с виното си, всяка сръчна домакиня с вкусно изкушение. И тази година в симитлийското село Полето отрупаха масите – с вино, кое то кое по-пенливо и ароматно, с погачи и сладки, коя от коя по-вкусна.

Когато е Трифон Зарезан в село Полето празнуват. Трифон ли е, вино се лее, за берекет се пие. Селото с най- много лозови масиви в община Симитли за поредна година събра ценители, производители и приятели на голяма веселба.

Нетърпимо силният вятър не попречи на хората да празнуват, само дето се преместиха от площада. Вече 7 години местните не пропускат да празнуват празника, а точно 7 лознички бяха засадени в двора на църквата веднага след празничната литургия. Отец Евгени служи в новоизградения параклис „Св. Георги“ в  Полето, след това освети лозичките в двора на храма.

Kметът на Полето Иван Манчев извърши ритуалното зарязване и поля сухите лозови пръчки с червено вино като наричаше всяка капка, полято вино на лозата, да даде много грозде и много вино догодина.

Конкурсът в Полето  на този ден е задължителен, слаба реколта бели вина, но силна червени показаха производителите. А кулинарната изложба тази година смая всички гости с изключителната креативност на дамското съсловие от селото.

Независими комисии отличиха “Най – хубаво червено вино” и “Най – хубаво бяло вино”, както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба подредена с много мерак. Дегустаторските  комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения,  след тест на 10 червени и 3 бели вина, успяха да излъчат победители.

“Най – хубаво бяло вино” на 1 място - Илия Благов за поредна година, 2 място – Ангел Манчев и 3 място – Ангел Чакалски. 1 място за “Най – хубаво червено вино”  с 15 точки спечели Ангел Костов, 2-рото взе общинският съветник Владимир Стоилов и 3-тото място остана за Сашо Качев. Много от вината тази година още имаха блага жилка, което значи, че виното не е още готово.

Прекрасните кулинарни умения на жените тази година  бяха представени по зашеметяващ начин. Комисията много се затрудни и даде три първи места. Невероятна бъчва от тесто, питка с бутилка вино в нея, погача на два етажа бяха отличените на първото място- а техните собственички Таня Костова, Снежана Великова и Златка Ангелова получиха награди от кмета на селото Иван Манчев. Специална награда за креативност и оригиналност бе връчена на младата Адрияна Костова, която по традиция прави нестандартни произведения на изкуството от хранителни продукти- тази година тя беше сътворила със сръчните си ръце къща от сухи мезета, която събра очите на жури и гости.

С огромни благодарности към всички дошли на празника, кметът покани всички на дансинга за дълги и весели хора и вдигна наздравица със всеки.

Добавете Вашия коментар

TOP