ВиК шефката Росица Димитрова и кметът Румен Томов влязоха в остър сблъсък заради искания от община Благоевград 5 млн. лв. заем

30 Декември 2020 | 16:09
0 коментара
Общество

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов и управителят на „ВиК” ЕООД инж. Росица Димитрова влязоха в сблъсък снощи по време на общественото обсъждане, насрочено от кметския екип във връзка с искането на общината да изтегли близо 5 млн. лв. заем от фонд ФЛАГ. Изключително слаб бе интересът към дискусията, зала „22 септември“ бе почти празна, присъстваха няколко общински съветници, сред тях и председателят Андон Тодоров и граждани, които са лично заинтересовани, тъй като живеят на улици, включени в списъка.

Градоначалникът презентира идеята за дългосрочен заем, като го мотивира, че с парите ще реконструират напълно, включително водопровод и канализация, 11 улици в централната част на Благоевград.

„Този проект е в инвестиционната програма на община Благоевград от доста години и досега не е реализиран  по неясни причини“, отбеляза кметът Р. Томов и обясни: „Ние го правим сега заради многобройните сигнали от жителите, че условията вече са нетърпими”, мотивира се той.

Първата остра атака бе от общинската съветничка Мария Гошева, която призова да се търсят други варианти за финансиране на проекта, за да не се натоварват жителите на общината с 20-г. заем.  Градоначалникът отговори, че са изпратени 3 писма до МРРБ, едно до Министерството на финансите и друго до премиера Борисов с искане за финансиране, но  всички са без отговор.

Съветникът Кр. Роячки заяви, че трябва да се виси пред вратите, а не да се чакат отговори по пощата, и упрекна управленския екип, че бързо е решил да се ориентира към варианта за заем.

„Бързо се движим“, отговори му кметът, а М. Гошева репликира: „Бързо, опасно и безотговорно“.

„Това, че ние живеем в кв. „Грамада“, където нямаме проблеми, не означава, че и останалите жители на града нямат право на същото удобство“, обърна се зам. кметът Ясен Попвасилев към Кр. Роячки, а на М. Гошева заяви: „Условията за теглене на заема предвиждат 2 г. гратисен период за изплащането му и 215 вноски след това по 23 000 лв., искате да кажете, че това е заробващо ли?!“.

Дискусията се нажежи до червено, когато управителката на „ВиК“ ЕООД инж. Р. Димитрова взе думата: „Презентацията предлага да се вземе кредит за 11 улици, но за повечето от цитираните или е допусната грешка, или умишлено се заблуждава обществеността. Първите 9 улици в списъка имат разрешение за строеж от 28 януари 2019 г. Другите две улици със същото разрешение отпреди 2 г. са „Мелник“ и „Стара планина“. Втората дори вече е изпълнена и разплатена, а първата трябваше да се изпълни по инвестиционната програма на ВиК за 2020 г., имаме избран изпълнител, но от Общинска администрация по неизвестни причини бавят документите и това е причината тя още да не е реализирана. Улица „Дж. Баучер“ няма нужда от ремонт, с изключение на един малък участък. Този проект е изготвен от ВиК и даден на предишното градско ръководство и вместо да се иска теглене на заем, тези улици можеше да се включат в инвестиционната програма на оператора. Хубаво беше, преди да се търси заем, да се обсъдят тези неща на работна среща. Подавам ръка, преосмислете го, можем да помогнем“, категорична бе инж. Димитрова.

„Колко са вложените средства от водния оператор през 2020 г. в реконструкции на ВиК мрежата в града и с темповете, с които го правите, колко години ще са нужни, за да изпълните улиците от въпросния списък?”, попита зам. кметът по строителството инж. Е. Терзиев и допълни: „Три години”.

„А защо досега това не е направено? И защо не чух как ще осигурите средствата?“, намеси се и Я. Попвасилев.

„От ВиК дружеството сме изпратили писмо с инвестиционната ни програма за 2021 г., но още нямаме отговор от общината“, отхвърли нападките инж. Димитрова, а кметът инж. Томов я атакува: „До 30 октомври трябваше да отстраните всички недобре направени ремонти, но не сте направили още нищо. Лунен пейзаж е в района на бившето сиропиталище и печатницата.

Съветничката М. Гошева повторно настоя да се търси друго финансиране и бе категорична, че не трябва да се тегли заем.

67-годишна дама, която заяви, че живее на ул. „Б. Сарафов“ в зоната при Джамията, се намеси обидена от престрелката с реплики: „В другите квартали на града направиха изолации, сменяха дограмите, а за нашата улица нищо не е направено! Вече няма накъде!”.

В същия дух бе и изказването на Методи Илиев от ул. „С. Румянцев“: „Минералната вода тече в мръсния канал, но тъй като канализацията е много стара, а на места изобщо липсва, мазетата непрекъснато ни се пълнят, а къщата ни вече е леко наклонена от подгизването след авариите”, оплака се той.

В крайна сметка дали община Благоевград ще изтегли искания от кметския екип 5 млн. лв. кредит за срок от 20 г. ще решат общинските съветници.


Инж. Р. Димитрова и кметският екип начело с инж. Р. Томов влязоха в сблъсък на общественото обсъждане, на което имаше само 3-4-ма граждани.в.Струма/Димитрина Асенова.
TOP