ВиК-Дупница от 6 м. не е плащало на доставчиците, Басейнова дирекция им запорира сметките

14 Юни 2023 | 09:51
0 коментара
Бизнес
Кюстендил
ВиК-Дупница от 6 м. не е плащало на доставчиците, Басейнова дирекция им запорира сметките
Управителката Кр. Иванова: Затъваме в дългове, дължим 120 000 лв. такса вода, 60-70 хил. лв. на Енергото…

ВиК – Дупница продължава да трупа нови задължения, така че кредитът от 500 000 лв., изтеглен от общината, няма да стигне за погасясване на дълговете към доставчици. Преди дни сметката на дружеството е запорирана и от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” – Благоеврад за неплатени такси от началото на годината.

Разбра се, че ВиК – Дупница вече 6-и месец не е плащало никакви консумативи, използвани от дружеството – за ток, вода, канцеларски материали и другите доставки. Пред репортер на „Струма“ управителката на дружеството Красимира Иванова коментира: „Затъваме в дългове, защото имаме 200 000 лв. приходи на месец, а от НАП ни удържат 100 000 лв. и в сметката ни остават само 100 000 лв., с които изплащам заплати на работниците и осигуровки. Не остават средства за каквито и да е консумативи.

На Басейнова дирекция дължим 120 000 лв. за неплатена такса вода. Имаме задължения към Енергото от порядък на 60 000-70 000 лв. от началото на годината, дължим такси „зауствания“, дължим пари за канцеларски материали… Започнах проверки в ромския квартал „Каваклия“ в Дупница. Открихме 3 незаконни чешми, за които сме се договорили със собствениците им до 17 юни да се издължат, ако не спазят срока, ще им отрежа отклонението. Задължанията им са по около 1000 лв. В другите ромски квартали в Дупница не мога да правя проверки, тъй като те нямат градоустройствен план и няма на кого да наложа глоба. Има улици, но нямат имена, нито номера на дадения имот. В четвъртък отивам в ромския квартал в село Крайници. За всяко село има отделен водомер, който отчита изразходваната питейна вода, който се засича от Басейнова дирекция.

В измереното количество влиза и използваната незаконно питейна вода, която се плаща от ВиК“, заяви Кр. Иванова. Председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов изрази опасенията си, че с кредита от 500 000 лв., който общината изтегли, за да подпомогна ВиК, няма да се получи ефектът, който са очаквали. Ето какво заяви той: „Да се изтегли кредитът беше гласувано на заседание на ОбС през месец май. Все още от общинска администрация средствата не са разпределени, кои пера да се погасят от задълженията на ВиК, а задължения се трупат всеки ден. Едва ли ще има някакъв особен резултат от кредита. На заседание на ОбС през юли ще се гласува как да се разпределят 500-те хиляди лева от кредита“, заяви К. Костадинов. /Струма бг

Добавете Вашия коментар

TOP