Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадъци

09 Май 2023 | 22:12
10 коментара
Общество
Благоевград
Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадъци
Кой увеличи и кой намали такса смет в община Благоевград! Вижте истината с факти и документи!

С решение от 05.05.2023 г. на ВАС такса битови отпадъци за 2023 г. е намалена от 2.9 промила на 2.1 промила. Таксата, която бе определена от ОбС-Благоевград, по предложение на кмета на Община Благоевград, от 2.9 промила беше оспорена от областния управител през месец януари 2022 г. Размерът на таксата е променен окончателно с влязло в сила решение през месец май 2023 г.
Благодарение на оспореното от областния управител през 2022 г. решение на ОбС, жителите на Благоевград заплащаха ТБО за 2022 г. в размер на 1.1 промила.
Платилите високия промил от 2.9 за 2023 г. могат да подават заявления до кмета на Общината за възстановяване на надвзетите суми до новия размер от 2.1 промила в срок от 3 месеца от влизане в сила на решението на ВАС. За неплатилите Общината следва да приложи новия размер от 2.1 промила.

Амнезия попари кмета Илко Стоянов, който днес пред медиите направи изказване, което публикуваме без редакторска намеса:

Благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов жителите на Благоевград ще плащат по-ниска ставка за такса смет. Тя ще бъде намалена от 2,9 промила на  2,1 промила, става ясно след решение на Върховния административен съд.

Промените влизат в сила от 1 юни 2023 г., като физическите лица, платили ТБО за цялата година няма да бъдат ощетени, поясни кметът Стоянов. Предстои да бъде направено преизчисление, а надвнесените суми за второто полугодие, ще бъде прихваната при плащане на таксата през следващата година.

„Развръзката от една тежка битка е положителна за благоевградчани. За съжаление изгубихме 5 месеца, защото тогавашният областен управител  Николай Шушков не се отзова на моето предложение да си оттегли жалбата, за да приложим в този град един консенсус, около който се обединихме и Община, и Общински съвет, и хората. Мотивът му беше, че не е морално да изтегли жалбата, но сега се вижда, че неговите действия не са законни. А моралът е и в закона. Независимо каква функция изпълнява в момента, смятам, че г-н Шушков дължи поне едно извинение на благоевградчани за това, което им причини. Ние като администрация ще се справим въпреки забърканата административна каша, заради действията на областния управител", коментира на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадъци:
 
Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадаци


Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадаци

РЕШЕНИЕ

№ 4795

София, 05.05.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България - Първо отделение , в съдебно заседание на осемнадесети април две хиляди и двадесет и трета година в състав:

   
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОРДАН КОНСТАНТИНОВ
ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ЖЕЛЕВА
ЛОЗАН ПАНОВ
     
при секретар Благовеста Първанова и с участието
на прокурора Камелия Николова изслуша докладваното
от съдията Петя Желева  
по административно дело № 7406 / 2022 г.
 

 

 

Производството е по реда на чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по касационна жалба на Областен управител на Област с административен център Благоевград, срещу решение № 1200/04.07.2022 г., постановено по адм. дело № 71/2022 г. по описа на Административен съд – Благоевград.

С решението е отхвърлено оспорването със Заповед № 0А-АК-18/25.01.2022 г. на Областния управител на Област с административен център Благоевград на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/), приета с Решение № 1 в частта по т. ІІ на Протокол № 1 на Общински съвет – Благоевград от заседание на 20.01.2022 г.

С касационната жалба са релевирани доводи за неправилност на решението, поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Оспорва се извода на първоинстанционния съд за спазена процедура по чл.26 и чл.28 от ЗНА и по определяне на размера на ТБО по реда на чл.68, ал.2 от ЗМДТ. Направено е искане за отмяна на обжалваното решение и постановяване на друго, с което да се отмени Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/), приета с Решение № 1 в частта по т. ІІ на Протокол № 1 на Общински съвет – Благоевград от заседание на 20.01.2022 г. Претендират се разноски за двете инстанции.

Ответникът – Общински съвет – Благоевград, не взема становище по делото.

Представителят на Върховната административна прокуратура дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба. Счита, че решението на административния съд е правилно и обосновано, поради което не са налице касационни основания за неговата отмяна,

Върховният административен съд, в настоящия състав от първо отделение, след като прецени наведените касационни основания, данните по делото и обсъди становищата на страните, намира касационната жалба за допустима като предявена от надлежна страна, за която съдебното решение е неблагоприятно и в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК.

Разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения:

Производството пред Административен съд – Благоевград е било образувано по реда на чл. 185 -196 от АПК във вр. с чл. 45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ по жалба на Областен управител на Област Благоевград, с която е оспорена като незаконосъобразна Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/), приета с Решение № 1 в частта по т. ІІ на Протокол № 1 на Общински съвет – Благоевград от заседание на 20.01.2022 г.

С решението си първоинстанционният тричленен състав на Административен съд – Благоевград е приел за установено следното:

Процедурата по изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград в частта й на Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград., Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци" – т. 1. 1., е образувана по първоначалното предложение на кмета на община Благоевград изх. № 60-00-419/15.11.2021 г. Предложението е било публикувано на 15.11.2021 г. Предложението е било част от дневния ред на проведеното на 17.12.2021 г. заседание на Общински съвет – Благоевград, на което е било обсъдено. След гласуване Общински съвет – Благоевград е приел изменения в Наредбата – с Решение № 548, включително в частта на Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги (Тарифата) – Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (за жилищни имоти на граждани и предприятия в размер на 2.9 %) – с Решение № 550. Приетите на заседанието на 17.12.2021 г. изменения в Наредбата, в частта на Тарифата – включително за такса битови отпадъци за жилищни имоти на граждани и предприятия, са върнати за ново обсъждане от Общински съвет – Благоевград със Заповед № 0А-АК-349/29.12.2021 г. на Областен управител на Област с административен център Благоевград. След това, кметът на община Благоевград е внесъл за разглеждане в Общински съвет – Благоевград ново предложение за изменение на Наредбата в частта й на Тарифата, Приложение № 1, Раздел І, т. 1. 1. – за жилищни имоти на граждани и предприятия в размер на 2. 1 % с предложение вх. № П-00-13/17.01.2022 г. новото предложението било придружено с мотиви за причините, налагащи измененията в размер на такса битови отпадъци, и преследваните с тях цели, включително с финансова обосновка. Въз основа на това предложение, разисквано на заседанието на 20.01.2022 г., Общински съвет – Благоевград е приел оспорената Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/) – 2. 1 %.

Наредбата за изменение и допълнение на Тарифата в частта по т. 1. 1, раздел І, е приета с Решение № 1 по т. ІІ въз основа на одобрена с Решение № 430/22.12.2020 г. план-сметка за разходите за дейностите по чл. 62 ЗМДТ за 2021 г. Решение № 1/20.01.2022 г. било прието с гласовете на 22 общински съветници от присъствалите 28 общински съветници.

Приетите на 20.01.2022 г. изменения в Наредбата са публикувани на сайта на общината на 20.01.2022 г. и на таблото за обявления в сградата на общината на същата дата.

При така установените факти, първоинстанционния съд е приел, че Общински съвет – Благоевград е компетентния орган да приеме изменения и допълнения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Б. – чл. 11, ал. 3 вр. чл. 7, ал. 2 ЗНА вр. чл. 9 и чл. 67, ал. 6 ЗМДТ. Касае се до изменение на наредбата по чл. 9 ЗМДТ по реда на чл. 67, ал.6 ЗМДТ, доколкото с него е определена и основата за изчисляване на такса битови отпадъци, не само и единствено конкретният размер на таксата за текущата година, а основата за изчисляване на размера на таксата следва да се съдържа и се приема като разпоредба в самата наредба по чл.9 ЗМДТ. Самото решение № 1/20.01.2022 г. е прието при посочените в чл. 27 и чл. 45, ал. 10 ЗМСМА кворум и мнозинство.

Прието е, че оспорения акт е издаден и в изискуемата форма и публикуван на сайта на общината на 20.01.2022 г. и на таблото за обявления в сградата на общината на същата дата.

След това, съдът е обосновал правни изводи, че при издаването му не са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила пои чл.26, ал.3 и ал.4 от ЗНА. В тази насока е изложил аргументи, че приетите изменения и допълнения в Наредбата, в частта й на Тарифата по т. 1. 1. (такса битови отпадъци за жилищни имоти в размер на 2. 1 %) са приети след връщането за ново обсъждане на първоначално приетата им редакция с Решение № 550/17.12.2021 г., за приемането на което е спазено изискването предложение № 60-00-419/15.11.2021 г. на Кмета на Община Благоевград да е публикувано с мотивите към него на 15.11.2021 г. , а измененията в Наредбата са приети на заседание на 17.12.2021 г., т. е. повече от един месец след оповестяването на предложението на кмета на общината. Посочил е, че в процедурата по прегласуване на върнат за ново разглеждане нормативен акт на общинския съвет не е необходимо ново публикуване на проекта.

За да обоснове, че оспорения акт е постановен в съответствие с материалния закон, първоинстанционния съд е приел, правилно е определен размера на такса битови отпадъци, въз основа на одобрената за 2021 г. година план-сметка на разходите, приета с решение по Протокол № 18/22.12.2020 г., доколкото чл. 68, ал. 2 ЗМДТ дава такава възможност. Посочил е, че съгласно чл. 68, ал. 2 ЗМДТ размерът на таксата за годината може да бъде определен въз основа на разходите за предоставяне на услугата за предходната година, както в случая – въз основа на одобрената за 2021 г. година план-сметка на разходите, приета с решение по Протокол № 18/22.12.2020 г. след като било безспорно, че приходите от дейностите по чл.66 от ЗМДТ, посочени в таблицата по т. 2 от мотивите към предложение № 60-00-12/17.01.2022г. на Кмета на Община Благоевград не превишават разходите за дейностите по чл.66 от ЗМДТ в план-сметката за 2021 г., поради което е спазено условието по чл. 67, ал. 18 ЗМДТ общият размер на начислените задължения за текущата година на лицата по чл. 64 ЗМДТ да не е по-голям от разходите за сметка на таксата за битови отпадъци от план-сметката. Посочил е, че конкретният размер на таксата – 2. 1 %, получен по реда на чл. 68, ал. 2, вр. чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, е въпрос от изключителната преценка на общинския съвет. Определянето му във фиксираните 2. 1 % не е в обхвата на преценката по чл. 146, т. 4 АПК (материална законосъобразност), доколкото законът установява механизъм за изчисляване на размера на таксата и самото му спазване обуславя законосъобразното упражняване на правомощието по чл. 67, ал. 2 ЗМДТ.

Прието е, че отклонението от правилото на чл. 67, ал. 4 ЗМДТ относно основата за определяне на конкретния размер на таксата (количеството битови отпадъци) не е изключено от закона, след като чл. 67, ал. 5 ЗМДТ предвижда, че оОбщинският съвет може да приеме основа или основи, различни от посочената в ал. 4, при условие че съществуват обективни обстоятелства, възпрепятстващи прилагането й, а в случая в обективните обстоятелства по смисъла на чл. 67, ал. 5 ЗМДТ попадат посочените в мотивите към предложението – липса на необходимите технически измервателни средства и човешки ресурси за индивидуално измерване на количеството битови отпадъци по видове субекти и на съдове за битови отпадъци за всеки жител.

Прието е, че мотивите към предложението на кмета на общината (т. ІІ. Цели, които се поставят и т. 2 на финансовата обосновка) илюстрират необходимостта и обосноваността на приетите изменения в наредбата по чл. 9 ЗМДТ относно основата за изчисляване на размер и конкретния размер на таксата за битови отпадъци – възстановяване на разходите на общината по предоставяне на услугата, създаване на условия за повишаване на качеството й и по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси, с оглед "финансовата нестабилност на гражданите", която е мотивирала отстъпление от първоначалния размер от 2. 9 % по Решение № 550/17.12.2021 г., въпреки годишните разходи на общината за услугата по чл. 62 ЗМДТ (таблицата по т. 2). Именно посочените принципи по чл. 8, ал. 1 ЗМДТ са залегнали в мотивите към предложението за приетите изменения в наредбата по т. 9 ЗМДТ, поради което оспорването им и на основание чл. 146, т. 5 вр. чл. 6 АПК е неоснователно.

Решението е валидно, допустимо и правилно.

Административният съд е постановил решение по жалба против подзаконов нормативен акт, който съобразно разпоредбата на чл. 185, ал. 1 от АПК и чл. 187, ал. 1 от АПК подлежи на безсрочно оспорване пред съда, като това право има и областният управител по аргумент от Тълкувателно решение № 5 от 10.12.2008 г. по тълкувателно дело № 20/2007 г. на Върховния административен съд, ОСС от I и II колегия на ВАС.

В конкретния случай, със Заповед № 0А-АК-349/29.12.2021 г. областният управител е върнал за ново обсъждане оспорената в настоящото Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/), приета с Решение № 550 по протокол от 17.12.2021 г.

Общински съвет – Благоевград, в изпълнение на правомощията му по чл.45, ал.9, прел.2 от ЗМСМА е изменил върнатия за ново обсъждане акт, като е приел оспорената в настоящото производство Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград в частта, с която е изменена и допълнена Тарифата за конкретните размери на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Благоевград, Приложение № 1, Раздел І "Такса битови отпадъци", т. 1. 1. (За жилищни имоти на граждани и предприятия /върху данъчната оценка на имотите/) – 2. 1 %.

При тази хипотеза, по реда на чл. 45, ал. 11 от ЗМСМА, е подадена жалба от областния управител, като с оглед предмета на оспорване /подзаконов нормативен акт/, приложими са чл. 185 и сл. от АПК, към които чл. 45, ал. 11 от ЗМСМА препраща. Неоснователни са възраженията на касатора, че при изменение на върнатия за ново обсъждане акт е следвало отново да се изпълни процедурата по публикуване на проекта, заедно с мотивите. Правилно първоинстанционния съд е приел, че в процедурата по прегласуване на върнат за ново разглеждане нормативен акт на общинския съвет не е необходимо ново публикуване на проекта. Това е така, защото процедурата при връщане за ново разглеждани на върнатият за ново обсъждане акт предвижда разглежда от общинския съвет на върнатия акт в 14-дневен срок от получаването му/ арг. от чл.45, ал.7 ЗМСМА/ и няма изискване за повторно публикуване и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт.

Затова, първоинстанционния съд правилно се е позовал на обстоятелството, че предложение изх. № 60-00-419/15.11.2021 г. за приемане изменение на Наредбата е публикувано, ведно с мотивите към него на 15.11.2021 г., а измененията в Наредбата са приети за първи път на заседание на 17.12.2021 г. , с което е спазен 30-дневния срок по чл. 26, ал. 4 от ЗНА.

Правилно съдът е приел, че при вземане на Решение №1 по Протокол №1/20.01.2022 г. на Общински съвет Благоевград е спазено и изискването за форма. Фактическите съображения за изменение на наредбата по чл. 9 ЗМДТ, в частта й относно основата и размера на такса битови отпадъци, са част от мотивите към проекта, съдържащ се в предложението на кмета на общината.

Определянето на размера на такса битови отпадъци, както и съда отбелязва, въз основа на одобрена план-сметка за разходите за дейностите по чл. 62 ЗМДТ за 2021 г., не е основание по чл. 146, т. 3 и/или т. 4 АПК за основателност на оспорването.

Неоснователен е довода за липса на мотиви в предложение вх. № П-00-13/17.01.2022 г. за изменение на върнатия за ново разглеждане акт. Правилно съдът е установил, че новото предложение е придружено с мотиви за причините, налагащи измененията в размер на такса битови отпадъци, и преследваните с тях цели, включително с финансова обосновка.

Съдът е разгледал приложимите правни норми на чл. 67 и чл. 68 от ЗМДТ, касаещи правилата за определяне на размерът на таксата за битови отпадъци и не е установил нарушения.

С оглед установеното по делото, съда правилно е отхвърлил оспорването на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград в оспорената част.

Предвид на гореизложеното следва да бъде прието, че решението на административния съд не страда от пороците, твърдени в касационната жалба, въз основа на което същото като правилно следва да бъде оставено в сила.

При този изход на делото, разноски не се дължат на касатора. Такива не следва да се присъдят и на ответника по касация, доколкото не са поискани.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Върховният административен съд, първо отделение


РЕШИ:

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1200/04.07.2022 г., постановено по адм. дело № 71/2022 г. по описа на Административен съд – Благоевград.

Решението е окончателно.

 

     
Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ ЙОРДАН КОНСТАНТИНОВ
 
секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ ПЕТЯ ЖЕЛЕВА

/п/ ЛОЗАН ПАНОВ
Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадъци
Вижте предложението на кмета Илко Стоянов за вдигане на такса битови отпадъци

Добавени коментари

Мишо публикува:
28 Октомври 2023 | 20:15
Илко Стоянов е новия кмет на Благоевград!
Благоевград публикува:
26 Октомври 2023 | 21:25
НИКОГА ЗА ШУШКОВ ПРОДАДЕ СЕ НА АГРОМАХ ПРЕДИ ДА СТАНЕ КМЕТ
Шушков публикува:
26 Октомври 2023 | 21:21
Илко чакай и аз да пооткрадна малко с Агромах вие с Камбитов изядохте цялата баница
Кафен Маймун публикува:
10 Май 2023 | 07:54
За крадене е имало, има и винаги ще има, а благоевградчани - кучета ги яли!
Мишо публикува:
10 Май 2023 | 06:43
Циганина си остава циганин-нагъл до безумие. Не те ли е срам бе! Мислиш ли, че някой се хваща на лъжите ти? Приключи с кметуването, порасвай се още малко, че после никой няма да ти обърне внимание.
Сашо публикува:
10 Май 2023 | 06:36
Илко искаше да ограби цял Благоевград. Браво, че има хора като Шушков.
Знайко публикува:
09 Май 2023 | 22:52
Всички надвзети пари от платилите вече незаконно висоните такси добросъвестни граждани трябва незабавно да им се върнат ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА за периода по сметките им БЕЗ НИКАКВИ ЗАЯВЛЕНИЯ и прочее чекии! И да не се чака “прихващане“ догодина, защото т.нар. NPV (нетна настояща стойност, за неграмотните!) на парите догодина ще е много по-ниска от настоящата поради инфлацията!
Тръчи-лажи публикува:
09 Май 2023 | 22:43
Иле ноо си прост бе. Заминавай на сапун
Зоро публикува:
09 Май 2023 | 22:20
От галош, не става маратонка. Да минават тия 5 месеца и да изчезвай тоя ненормалник.
Joro публикува:
09 Май 2023 | 22:18
Илко утрепка такава, не те ли е срам бе. Лъжеш като циганин

Добавете Вашия коментар

TOP