Вижте коледните бонуси на учителите в Пиринско

21 Декември 2016 | 07:53
0 коментара
Общество
Вижте коледните бонуси на учителите в Пиринско

Вр.и.д. директор на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ - Гоце Делчев Мария Георгиева зарадва подчинените си с по 500 лв. бонус за Коледа. „Колективът на гимназията е 70-членен. Всички получават по 500 лв. Имаме възможност, защо да не дадем. Важното е хората да са щастливи”, коментира М. Георгиева.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза и с други директори на училища в Пиринско. Някои обясниха, че все още правят разчети, други вече са готови със сметките. Шефът на благоевградското 6-о СУ „Иван Вазов“ Димитър Арабаджиев сподели, че бонусът при тях е по 420 лв., като в сумата са включени и парите за работно /представително/ облекло, които за педагогическия персонал са в размер на 360 лв., а за непедагогическия - 260 лв.

„Говорейки за бюджети и пари, трябва да имаме предвид и да планираме предстоящото увеличение на заплатите с 10% от 1 януари”, коментира директорката на 9-о ОУ - Благоевград Василка Величкова. Тя допълни, че 23-членният колектив на училището не е получил допълнително материално стимулиране нито за първия учебен ден, нито за 24 май, но се надява сега след предстоящите изчисления да зарадва колегите си по случай Коледа и Нова година.

Новият директор на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев също бе скромен: „Ние не сме  голямо училище, не знам как е било при предишния директор, но за 15.09. дадох на педагогическия персонал по 50 лв., а на непедагогическия по 30 лв. Подсигурили сме гориво за зимата, надям се, след като направим изчисленията, да успеем да дадем и допълнителен бонус за Коледа”.

Коледни бонуси има и за учителите в най-голямото училище на Кюстендил - ОУ ”Кирил и Методий”. Парите ще получат заедно с декемврийските си заплати, каза директорът на школото Марияна Панчева. Тя уточни, че в училището от години наред за Коледа учителите получават финансови бонуси. Те зависят от пълняемостта на класовете в училището и икономиите в бюджета, тъй като всяко училище е на делегиран бюджет и колективът в него решава как да бъдат разпределени парите.

Коледните пари обаче при тях не са „на калпак”, а процент от заплатата и са много под една заплата, обясни школската директорка. Екипът в школото получава и т. нар. 13 заплата, която се разделя на три равни части - за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза г-жа Панчева.

Според образователни експерти от години само две от основните училища в Кюстендил - І ОУ „Кирил и Методий” и ІІІ ОУ „Проф. Марин Дринов”, успяват да направят икономии в бюджетите си, за да раздават коледни бонуси. Това става само в големите училища с много ученици, коментират преподаватели от другите школа, като допълват, че в по-малките училища дори пари за облекло не получават.

Няма да има коледни бонуси и за служителите в Общинската администрация в Кюстендил, каза кметът Петър Паунов.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP