Вижте кои общински съветници гласуваха ЗА увеличение на част от местните данъци и такси в Благоевград

29 Декември 2023 | 17:16
15 коментара
Общество
Благоевград
Вижте кои общински съветници гласуваха ЗА увеличение на част от местните данъци и такси в Благоевград

С 25 гласа „за“ общинските съветници в Благоевград приеха предложението на кмета Методи Байкушев за повишаване на такса битови отпадъци (ТБО), данък „Недвижими имоти“ и данък „Възмездно придобиване на имущества“ в областния център.

С направените промени размерът на ТБО за 2024 г. ще бъде 2,5 промила, данък „Недвижими имоти“ става 2,5 %, а данък „Възмездно придобиване на имущества“ се покачва на 3 %.

Кметът на Благоевград Методи Байкушев мотивира предложението за промените, като обясни, че увеличението е разумно и ще позволи стабилизиране на Общината.

Той представи подробна презентация, с която нагледно очерта с колко и по какъв начин ще се отразят реформите на данъкоплатците в областния център. Например:

За жилища от 60 кв. м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в  зона V „Старо Струмско“ е 12.42 лв., а за зона I - идеален център 40.52 лв.

За жилища от 80 кв. м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в  зона V „Старо Струмско“ е 16.55 лв., а за зона I - идеален център 54.03 лв.

За жилища от 100 кв. м общото годишно увеличение за такса битови отпадъци и данък „Недвижими имоти“ в  зона V „Старо Струмско“ е 35.48 лв., а за зона I - идеален център 82.57 лв.

Кметът Байкушев не подцени факта, че промените ще предизвикат затруднения за благоевградчани, но подчерта, че увеличението е механизъм за справяне с финансовите липси в общинската хазна.

„Вече реализирахме част от оздравителния план на Община Благоевград, друга гласуваме днес, а за следващата година съм поел ангажимент да предложа пред вас и заедно да проведем реформи в управлението, така че да увеличим приходите и да съкратим разходите“, заяви по време на заседанието Методи Байкушев.

Пред общинските съветници кметът подробно изброи конкретните стъпки за стабилизиране на Общината.

Първата от тях е съкращаване на разходите за администрацията и второстепенните звена, в това число култура, спортни имоти, зоопарк, селско и горско стопанство, външна културна програма. Предвижда се и оптимизиране, и осъществяване на контрол на общинските предприятия, увеличаване на приходите от търговските дружества.

„Когато Общината създава търговски дружества логиката е, че те извършват дейност и реализират печалба, носят дивидент на Общината. Поемам ангажимент неефективните търговски дружества, които ползват общински ресурс и инфраструктура, да бъдат закрити или да направя така, че те да заработят и да носят пари. Предстои да съставим работна група, с която да изготвим цялостна реформа за синята зона, разширяване и промяна на цялостния модел, по който се осъществява платеното паркиране в Благоевград, така че тази публична инфраструктура, която е изградена от нашите предци и която сега се ползва от нас, да реализира печалба, за да може тя да се поддържа и обновява“, каза още адв. Байкушев.

По думите му увеличаване на приходите от общинска собственост са от изключителна важност, тъй като към момента те са много ниски. Кметът допълни, че е твърдо решен да пресече порочните практики да се правят компромиси към определени хора или фирми.

„Слагам край на неразумните разходи за неефективни фестивали, скъпи изпълнители, безплатни концерти, феноменални пиротехнически шоута и т.н. Не съм против концертите, но първо ще въведем ред, за да видим как външна културна програма може да се осъществява със собствени средства, със спонсори, с проекти, така че тя да бъде максимално ефективна“, зави още кметът. 

Не на последно място той посочи, че в оздравителния план е заложено и изразходването на целевите средства от европейско и национално финансиране по предназначение.
Вижте кои съветници гласуваха ЗА повишаване на такса битови отпадъци:

Вижте кои общински съветници гласуваха ЗА увеличение на част от местните данъци и такси в Благоевград
Вижте кои общински съветници гласуваха ЗА увеличение на част от местните данъци и такси в Благоевград

Добавени коментари

До Р.К публикува:
30 Декември 2023 | 23:03
Еме, стига се напъва, жалка си. Ако беше много кадърна и харесвана, Райчо щеше да е съветник.
Пламен публикува:
30 Декември 2023 | 20:35
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio
мдаааа публикува:
30 Декември 2023 | 12:24
Значи ВМРО на Тасков, ДПС, ПП-ДБ и корпоративните партии Гергьовден и ССД гласували "ЗА". Видяхте ли сте кви сте тъпи и мизерни бе благоевградчани? Парите, които спечелихте от гласа който си продадохте сега, сега ще ги дадете за нови цени на такси и данъци. Пийте една студена вода.
Р.К. публикува:
30 Декември 2023 | 11:59
Докато вички говорят за вдигане на такса данъци, вдигане на синя зона, съвсем бегло се пусна новина без обаче да се обясни защо г-жа Халилова и изключително много кадърни работници от общината ги няма - уволнени са, защото работели за предишния кмет, г-н Стоянов. Не Байкушев, не работят за него, а всички те работеха за гражданите и интересите им. Очевидно и с това не сте запознат, но до встъпването в длъжност на г-н Стоянов, респективно и на г-жа Халилова болните деца и възрастни хора не съществуваха за никого. Бореха се всячески да оцелеят, докато не се появи г-жа Халилова, която даде лъч надежда на тези хора. Даде им подслон, храна, грижи и подкрепа. А Вие през това време по мои спомени вдигахте шум че данъците и таксите се вдигат, именно Вие сега правите същото. Къде бяхте Вие когато хората търсеха помощ , когато се бореха с месеци за асистенти, когато търсеха подслон? Вероятно вкъщи на топло! През това време обаче г-н Стоянов и г-жа Халилова работеха за да осигурят това, което Вие сега рушите. В предизборната Ви кампания не чух да обещавате вземане на заеми, вдигане на такса смет, вдигане цената на синя зона... чух само че работещите няма да бъдат уволнени, поредна лъжа, точно от там започнахте и от заема който изтеглихте. Мислете за града ни, не за своите интереси и китки. Върнете работещите хора и вместо да уволнявате на поразия започнете да работите за нас-гражданите. Пиша това тук и се надявам да бъде одобрено, защото всички други групи на Благоевград не одобриха публикацията, странно защо... Очевидно свободното изразяване на мнение и позиция вече е забранено. Жалко
Кико публикува:
30 Декември 2023 | 09:47
Дано през новата година да си гласувате пари за лекарства да ви еба май...а и на боклуците. Вдигнахте си заплатите вдигнахте данъците вдигнахте такситата а бе рак да ве щипне мама ви и боклиците. Немате срам от хората немате доблес а само грабеж и кмета Байкушев омагьосахте. Са и Пирин като изпадне кой ке поеме отговорност родата на Байкушев ааааааааа а Тасков и Михтара и те са в кюпо. За черното тото с мача на Пирин и Локо Пловдив нещо да кажете. Дюлгера си посети Дубай а Занев се прави на ощипана мома. УЕФА разследва вече мача и след един месец сме на дисципа нали Михтар ти го каза снощи на кончето.
Скапан град публикува:
30 Декември 2023 | 08:49
Скапан град със скапани хора
Иван публикува:
30 Декември 2023 | 08:46
Мръсници
Иван публикува:
29 Декември 2023 | 20:22
Пак се продавайте за 50.лева. Да ви е честина
До публикува:
29 Декември 2023 | 19:07
До един мърши и цървули , е това направи , Байкушев с притискане на съветници , да ние честит , за това ще нисе смеят и софиянци и петричани , а хейтърите на Байкушев и те ще страдат от това . Страхотни изненади за чнг . Относно посрещането на новата година на площада си е гавра с деца и възрастни .
mizernici публикува:
29 Декември 2023 | 19:01
da im napravim edin ekshan prez novata godina na parvoto zasedanie da im pokajem narodnata lubov tova sa palni mizernici i kloshari gadni shemadjii i dalaveradjii dano gospod nakaje vsichki glasuvali za po visoki danaci
Сашо публикува:
29 Декември 2023 | 18:52
Пълни идиоти, кретени, това е най-нежното, с което мода да нарека измислените съветници , кмета, заместниците му и подлогът около тях.
161 публикува:
29 Декември 2023 | 18:37
Ега Ви е последното решение в живота
Надежда Димитрова публикува:
29 Декември 2023 | 18:33
Февруари месец ВАС ще излезе с решение за нови избори за кмет в Благоевград и става интересно; Тасков добре подреди пасианса и му го заби на Байкушчето с гласуванията за по високи данъци и по високи цени на такситата; Тасков преговаря да се кандидатира от ГЕРБ за кмет; Къде е Илко вярно ли е разпитван в следствието и му повдигат обвинение за безстопанственост. Камбитов се връща на бел кон след резила на промяната;
гражданин публикува:
29 Декември 2023 | 18:18
Браво кмете най сетне да видим някой който мисли за Благоевград!!! Искаме чист и подреден град!!! Само с умни хора може това да се постигне. Успех на цялото общинско ръкоеодство!!!
Лазар Андреев публикува:
29 Декември 2023 | 18:00
Браво бе затова ли гласувахме за вас, за да гласувате по високи данъци а защо за да взимат едни и същи ДМС и високи заплати, и в дружествата на по два три граждански договора. Безсрамници добър подарък за Коледа на благоевградчани. Браво честита нова година.

Добавете Вашия коментар

TOP