Вижте какви са условията за безплатна рецепта за COVID

27 Октомври 2021 | 12:30
0 коментара
Любопитно
Вижте какви са условията за безплатна рецепта за COVID

Собствениците на аптеки алармират, че обявеното отпускане на безплатни лекарства на пациенти с доказан COVID-19 трудно ще се изпълни.Николай Колев обясни пред БНТ, че ако в една рецепта има три медикамента и пациентът отиде в една аптека, която има наличие само на един от предписаните медикамента, то пациентът не може да отиде на друго място и да си вземе останалите безплатно. За да е безплатна рецептата, то всички лекарства трябва да се вземат накуп от една аптека. 

Фармацевти настояват да получат под някаква форма помощ от държавата заради работата си в условия на пандемия, каза още Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Много често болните от коронавирус нямат близки, които да им купят лекарствата, идват и си ги купуват сами, обърна внимание той. И посочи, че един от вариантите е увеличаване на таксата, която в момента е смешна и не е променяна от 2012 г. "Имате лекарство над 30 000 лв. и ви дават 2 лв. за ДДС. Тази такса е малко и винаги е била малко. Говорим за напълно безплатните лекарства", поясни още той пред БНТ.

По думите му се очертава дефицит на медикаменти от групата на антикулаголантите.

Добавете Вашия коментар

TOP