Вижте изискванията за теглене на безлихвени кредити

14 Април 2020 | 19:30
0 коментара
Бизнес

Българската банка за развитие (ББР) обяви механизма, условията и реда за кредитиране на физическите лица по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Максималният размер на кредита е 4 500 лв., като той може да се вземе наведнъж или на три транша по 1500 лв. При първоначално разрешен по-малък размер на кредита, той може да се анексира впоследствие с цел достигане на сумата от 4 500 лв. Заемът е безлихвен и по него не се дължат такси или неустойки при предварително погасяване. Максималният срок за връщане на средствата е 5 години, с между 6-24 месеца гратисен период.

След изтичането на срока, банката и кредитополучателят се договарят за схема, при която дължимата да сума да се върне на вноски. Търговските банки имат право да променят уговорения с клиентите си погасителен план, но в рамките на максимално определените срокове по програмата.

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 31 декември 2020 г.

За целта кандидатите трябва да отговарят на няколко условия, както и да представят редица документи.

Изискванията са разделени на две групи – за хората на трудов договор и за лицата, които се самоосигуряват. Първата група кандидати трябва да са пуснати в неплатен отпуск вследствие на пандемията, като те трябва да имат минимум 5 работни дни за март месец, ако тогава са били пуснати в неплатен отпуск. Договорът им трябва да е валиден за последното полугодие преди излизането в отпуск – това означава, че през октомври 2019 г. договорът им все още трябва да е бил валиден. Тези клиенти не трябва да получават възнаграждения по други трудови правоотношения.

При самоосигуряващите се изискванията са по-малко. Те също не могат да получава възгражденията по други правоотношения. Другото изискване е да имат поне 20% спад на доходите за първите три месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Общо изискване е кандидатите да са с платени осигурителни вноски

и да могат да възобновят упражняването на своята дейност след прекратяване на неплатения отпуск. Това означава да се върнат на същото работно място, на което са работили преди избухването на пандемията.

Необходимите документи са искане за финансиране по одобрен образец, който ще се дава от банката, и валиден документ за самоличност  (лична карта или паспорт). Самоосигуряващите се ще трябва да представят документ за регистрация, а останалите – данни за работодателя и за сключения трудов договор. Това включва и справка от НОИ за наличието на трудово правоотношение 6 месеца назад.

Заедно с това трябва да се подадат декларации от самонаетите за 20% спад на приходите и че не получават други приходи. Те трябва да гарантират, че възнамеряват да се върнат на същата работа.

Наетите на трудов договор представят декларации за неплатен отпуск, чиято начална дата трябва да е след 8 март 2020 г., декларация за временно спряна дейност на работодателя, липса на други доходи.

И двете групи трябва да декларират, че имат платени осигуровки и че не получават средства по други програми за физически лица, осигурени от държавата във връзка с пандемията.

Предстои ББР да оповести търговските банки-партньори по програмата, като това ще стане след 15 април 2020 г.

Добавете Вашия коментар

TOP