Вицепрезидентът Илияна Йотова: Президентът показа, че може да прави правителства

12 Ноември 2022 | 08:18
0 коментара
Политика
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Президентът показа, че може да прави правителства

Оптимист съм за съставянето на правителство, но не ми харесва, че политически лидери казват, че то трябва да е до местните избори, каза в предаването „Панорама“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея президентът Румен Радев е създал най-добрата логистика, за да бъдат проведени достатъчно преговори и е показал, че може да прави правителства.

„Този път по молба на повечето политически сили, представени в парламента, президентът създаде най-добрата логистика, за да бъдат проведени достатъчно много разговори и преговори между парламентарните групи, да има диалог. В крайна сметка той се случи, това е най-голямото завоевание през последните няколко седмици. Важното е, че слагат някакви въпроси на масата за преговори и по тях се спори, по тях се взимат някакви решения“, смята вицепрезидентът. 

„Не ми харесва обаче, че много от политическите лидери, след като казват колко важно е това, след това слагат запетайка и казват, че това правителство трябва да бъде до местните избори“, отбеляза тя. „Каква е силата на един такъв кабинет и една такава власт, ако знае, че е за такъв кратък период от време?“, попита Йотова и посочи, че така този кабинет ще бъде със статут като на служебния. Няма случай, в който да не сме работили за това да се структурира максимално устойчиво мнозинство в парламента и да има добро правителство за България, увери вицепрезидентът. Служебният кабинет няма политически функции, той няма мнозинство в Народното събрание, припомни Илияна Йотова. 

„Президентът показа, че може да прави правителства“, заяви тя. Тази формула, по която в момента от всички политически формации се спори, всъщност е едно правителство, което да бъде експертно, едно правителство, което да няма ярки политически фигури, което трябва да свърши определена работа за определен период от време. Това всъщност е формулата, която президентът Румен Радев предложи още с първия си служебен кабинет“, посочи Илияна Йотова.

 

Добавете Вашия коментар

TOP