Вицепрезидентът Илияна Йотова: Държавата е пред експлозия, има голямо напрежение

13 Ноември 2020 | 09:25
0 коментара
Политика

Водещи европейски държави предприеха доста стриктни мерки, отчитат сериозно забавяне в заразяването на нови случаи. Затегнаха си здравната система, това, което ние не направихме през лятото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ.

Не трябва да има противопоставяне на затворена и отворена държава, а да се вземат мерки. Това не означава да затворим държавата. Видях какво се случва в училищата и при положение, че децата боледуват, там се раждаха тези огнища. Най-тревожното е, че хората не вярват в мерките от правителството, бяха лъгани, те не вярват, че парите, които се съобщават за здраве на Министерски съвет, не вярват дали ще бъдат дадени и за какво точно. Ние не знаем за какво се изразходват средствата, чуваме само едни цифри и милиони. Нека да видим лекарите дали и как и кога ще ги получат тези допълнителни 1000 лева. Миналия път не бяха дадени на много места. От няколко дни се говори за разпад на общинските болници, подчерта Йотова.

Тя коментира Борисов, като заяви, че се надява да не е изпуснал волана на държавата съвсем.

Ние знаем ли в момента с колко болници и с колко легла разполагаме? Къде са тези болници, с какво оборудване и апаратура, снимка имаме ли. Президентът през пролетта говореше за програма да има за разходване на средствата. Аз няма нужда да го убеждавам в нещо. Това е неговата позиция от самото начало на кризата, каза Йотова.

Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството и здравния министър, въпреки хаоса в държавата, ще излезем заедно като граждани, каза Йотова.

Искам много да поспоря с господин Дончев. Защо е необходимо да владеем изкуството да ходим по бръснача, кому е нужно това, вместо да имаме адекватни мерки. В момента ситуацията може да се квалифицира с една дума и това е несигурност. Защото всеки българин има защо да се пита аз ще мога ли да се лекувам. И тук говоря за всички хора, за достъпа до здравеопазване. Когато президентът и ние говорихме, че трябва да има PCR безплатни тестове, тогавашният министър издаваше заповеди през 5 минути. Сега берем горчивите плодове. Следващият голям въпрос на икономиката е утре ще мога ли да работя, къде ще работя и ще мога ли да издържам семейството си, посочи още Йотова. Държавата е пред експлозия, има голямо напрежение, подчерта още тя.

НС е изключено от вземането на решения за мерките за кризата, това за мен е непонятно. Нашият парламент е изцяло отстранен от този поток по обсъждане на мерките, отбеляза вицепрезидентът.

Тя предложи да се организира голям форум, на който да се обсъди коронакризата. Следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за възрастни хора, ще бъде между социалните работници, защото те са на ръба, каза Йотова.

Ако политиците си говорят само с лозунги, няма защо да сядат на една маса. Големият въпрос, който може да реши такава среща, е че например всички плачат, че няма доброволци, е как да помагат? Ние мотивираме ли тези хора по някакъв начин в момента, попита реторично Йотова.

………………………………………………………..

Правителството не казва цялата истина около срещите за РС Македония в последните дни, мисля, че има проект, за който не знаем, коментира вицепрезидентът във връзка със срещата на върха в София на Берлинския процес.

Аз като български политик не съм удовлетворена от последната среща в София, Берлинският процес е сериозен, на тази среща в София не се взеха никакви сериозни решения, видя се и начинът, по който премиер-министърът с досада каза, че не е удовлетворен, каза Йотова. България няма как да отстъпи от позицията от миналата година, взета при президента, така няма как да отстъпи така и от декларацията на Народното събрание и решенията, взети и от Министерски съвет. Тук има единомислие, добави Йотова. Имало е натиск върху външния ни министър в Берлин най-вероятно, сигурно ще има компромис и дано не е така. Нашата позиция трябва да е такава, каквато е била до момента, подчерта Йотова. Президентът Георги Първанов беше предложил много добра позиция, ако се бяхме вслушали за допълнителен анекс, нямаше да сме в такава ситуация, отбеляза още Йотова. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP