Вицепремиерът Мария Габриел: Вярвам, че общините в България са едни от най-силните

28 Февруари 2024 | 20:43
0 коментара
Политика
България
Вицепремиерът Мария Габриел: Вярвам, че общините в България са едни от най-силните

В приветствието си към делегатите в Общото събрание на НСОРБ вицепремиерът подчерта важната роля на НСОРБ да обединява усилията на общините с упоритост, постоянство и експертност, независимо от политическите турбуленции. Благодарение на НСОРБ, България може да се похвали със сериозен напредък в областта на регионалната политика и многостепенното управление, каза Мария Габриел и пожела на Сдружението да продължи да следва водещата си роля.

Тя отличи международната дейност на Сдружението и активността в Комитета на регионите и Конгреса на местните и регионални власти.

Вицепремиерът заяви, че разчита на местните власти за отбелязване на 20 години членство на България в НАТО. Тя обеща подкрепа за общините, през които преминава Паневропейския транспортен коридор VIII, и организиране на среща с тях.

Госпожа Габриел благодари за важната роля на НСОРБ в реализирането на два важни за страната приоритета - членството на страната в ОИСР и в еврозоната. Членството в ОИСР не е самоцел. То ще послужи като катализатор за важни реформи, ще подобри икономическата стабилност стандарта на живот. Част от реформите са свързани със многостепенни системи на управление чрез иновативни инструменти на финансиране, ясно разграничаване на нивата на управление, увеличаване на партньорствата и гарантиране на публичните инвестиции. ОИСР е и платформа за добри практики на местно ниво и разчитам на активната роля на общините и НСОРБ, разчитаме Сдружението да бъде гарант, че местните власти са ясно представени в преговорния процес, каза още вицепремиерът.

По отношение на безпроблемното и плавно въвеждане на еврото, Мария Габриел отново изтъкна важната роля на местните администрации за информиране на гражданите с ясни послания.

Тя обърна внимание на голямата подкрепа на държавата за общините, изразена в държавния бюджет за 2024 година и акцентира върху амбициозната цел страната да бъде регионален иновационен лидер. Благодаря на общините, които са активно ангажирани в международни проекти, каза тя и остави въпроса за адаптиране на иновациите към спецификите и потенциала на общините.

Мария Габриел открои побратимяването като инструмент за обмен на добри практики, важната стратегическа роля на мрежата от градове и най-вече на Мрежата В40. За мен е важно да покажем лидерство в този процес, защото страната ни ще поеме председателството на ЕС през 2026 г., каза тя. Да останем обединени, защото само с общи усилия ще превърнем предизвикателствата във възможности, призова заместник министър-председателят. Ключовата дума е сътрудничество. Вярвам, че общините в България са едни от най-силните, завърши изказването си заместник министър-председателят Мария Габриел на заседанието на Общото събрание на НСОРБ.

Добавете Вашия коментар

TOP