Венета Тенева: За Банско...с любов

30 Ноември 2017 | 21:49
3 коментара
Общество

Един динамичен град, който живее между традициите и модерността.... Тук всеки може да намери онова, което търси... и любителите на зимните спортове, и любителите на еко-туризма, и любителите на кулинарните откривателства, както и онези, които обичат фиестите., пише сайта Deniat.bg. 

Но, това, което отличава този град, е съхранената история, и тя не е само в музеите. 

Банските къщи още пазят зад високите дувари тайниците, през които са извеждали жените и децата при набезите на поробителя, и през които са влизали четниците, под носа на Конака. 

Старо Банско продължава да живее и във фолклорните традиции. То присъства в съвременната архитектура на банските къщи и в старите улички, които са все така автентични. Присъства и във всяка фреска на уникалната им църква... 

Тук възпитават децата си в този дух, като нещо неотменно и задължаващо...Тук разказите за онези времена са част от семейната история на банските родове, като отказ от историческата вкаменелост. 

Градът е носител на безброй призове и награди...Зимна столица на Балканите, Най-добра балканска фестивална дестинация, Европейски град на спорта, и още и още, но той, преди всичко, е територия на духа! Тук има една приемственост във времето и онова, героичното Банско, продължава да го има редом с този модерен и бързо развиващ се град. Град, който е гостоприемен дом за всеки, решил да се потопи в неговата атмосфера. 

Убедете се сами!

Венета Тенева

- Авторката е заклета софиянка, но е усетила духа на Банско и заради това публикуваме нейната емоционална изповед.

източник: Deniat.bg 

Добавени коментари

Montofonoff публикува:
01 Декември 2017 | 11:39
Усетила е парите на Банско! Пикла миризлива!Така е,когато кметът реши да си наема преоданска пиарка,която умее да го ласкае, дори когато няма нужда.Това е истината!
Гошо публикува:
01 Декември 2017 | 11:26
Една вещица, един гей - свиркаджия и едно Благоевградско курве.
Ikonomov публикува:
30 Ноември 2017 | 23:12
Таа дърта вещица какво разбира от Банско

Добавете Вашия коментар

TOP