Венета Петкова: Българският шахмат е в цугцванг

05 Март 2024 | 22:29
0 коментара
Спорт
България
Венета Петкова: Българският шахмат е в цугцванг

Избраната за председател на Българска федерация по шахмат 2022 доц. д-р Венета Петкова заяви, че българският шахмат се намира в цугцваг*.

Това тя каза след проведената днес среща в Министерството на младежта и спорта заедно с председателя на Българска спортна федерация по шахмат Милен Василев. Срещата се състоя по предложение на министър Илиев, тъй като в момента БФШ 2022 има лиценз от спортното министерство, докато БСФШ е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС).

"Ние от БФШ 2022 сме декларирали нееднократно, че сме готови и имаме желание за обединение при една равнопоставеност, при излъчване на ясни правила за администриране на държавния спортен календар - националните първенства и международните, с ясни правила и регламентираност. Предложили сме съпредседателство на г-н Василев, разбира се одобрено от клубовете на едно общо събрание", каза Петкова пред журналисти.

"Вие сте добре запознати със ситуацията в международен план и за това, че ние като лицензирана федерация не бяхме допуснати да кандидатстваме за членство във ФИДЕ и ЕШС. Ние като ръководство на БФШ 2022 сме длъжни да защитаваме интересите на клубовете, които са ни избрали. Като продължение на това ние бяхме длъжни да заведем иск в Спортния арбитражен съд в Лозана, за да докажем ние, с изрядните документи, не бяхме допуснати до разглеждане на дневния ред без каквото и да било основание. Нашите документи не бяха приети. Именно затова ние направихме отстъпки. Ние имаме желание за обединение в една обща структура, вливане на двете организации, но с равнопоставеност. Желанието на г-н Василев не е това - не го чух, не го разбрах и затова решихме да сформираме работни групи, с които да продължим диалога в търсене на най-доброто решение. В крайна сметка вярвам, че и двете страни сме на едно мнение, че шахматът в България трябва да се развива, трябва да дадем път на младите таланти и на подрастващото поколение, но трябва да съхраним елитните състезатели, да инвестираме в тях и да им дадем спокойствието да представят страна по най-добрия начин на предстоящите турнири. Апелирам към г-н Василев и към БСФШ да преосмислят решението си, да потърстят възможността за това обединение, което всички клубове чакат и търсят, за да имат спокойствие да работят и да развиват шахмата в България. Но в момента сме в категоричен цугцванг", завърши Петкова. 

 

* Заб: Цугцванг е термин в шахмата, с който се обяснява, че всеки следващ ход води до влошаване на ситуацията и в крайна сметка загуба за този, който е на ред да мести фигурите си.БТА/Георги Крумов

Добавете Вашия коментар

TOP