Венци и цветя в памет на загинали благоевградски пожарникари

13 Септември 2023 | 11:19
0 коментара
Общество
Благоевград
Венци и цветя в памет на загинали благоевградски пожарникари
.В двора на Регионалната противопожарна служба в Благоевград преди минути бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на полк. Кирил Чамишки в знак на почит към загиналите пожарникари в изпълнение на своя дълг, предаде  "Фокус".

Припомняме, че полк. Чамишки загива на 24 юли 2003 година по време на гасене на пожара в местността "Бетоловото" край град Разлог, след като вертолет "MИ-17", включил се в гасенето се разбива. Загиват общо 4-ма души.

В днешната церемонията, с която се поставя началото на "Седмицата на пожарната безопасност" и се отбелязва професионалния празник на родните пожарникари, взеха участие и ВПД директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Василев, областният управител Мария Димова и заместникът ѝ Александър Мацурев, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, пожарникари, служители в системата на МВР и други.

Водосвет за здраве бе отслужен от свещеници на благоевградския храм "Въведение Богородично“.

Ритуалът се провежда всяка година по повод професионалния празник на пожарникарите - 14 септември и Седмицата на пожарната безопасност.

През 1995 година датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Ежегодно на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи - отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена ПБЗН, срещи с ветерани и много други.

Добавете Вашия коментар

TOP