Велизар Енчев и Евгений Михайлов се обиждаха на „пионка на САЩ” и „офицер от ДС”

25 Юни 2015 | 08:53
0 коментара
Общество
Велизар Енчев и Евгений Михайлов се обиждаха на  пионка на САЩ” и  офицер от ДС”

<span class="\&quot;recenziq\&quot;" style="\&quot;border-bottom:1px" solid="" #c9c9c9;\"="">По темата за пристигането на американски танкове у нас в челен сблъсък влязоха независимият депутат Велизар Енчев и режисьорът Евгений Михайлов в сутрешния блок на Нова телевизия. Основателят на новата партия „Българска пролет” смята действията на НАТО за агресия спрямо Русия, докато известният със силно десните си убеждения режисьор не вижда нищо притеснително в това.

„Опасявам се от повторение на кувейтско-иракски сценарий”, каза Енчев и припомни начина, по който беше свален Саддам Хюсеин. „В последните години се наблюдава една тревожна тенденция НАТО бавно, но сигурно се приближава до Русия”, посочи той. По думите му, от правна гледна точка присъединяването на Крим е анекс, но той е провокиран от агресията на САЩ. Според него, Щатите не искат да започнат война, а да поставят Русия на колене.

Евгений Михайлов коментира, че това е интересен анализ от човек, който е бил офицер от Държавна сигурност. За да изясни позицията му, той го попита какво мисли за Паметника на Съветската армия. „Паметникът на Съветската армия в София има същия статут като този във Виена”, отвърна Енчев. На свой ред той атакува: „А вие можете ли да декларирате, че като пета колона не получавате субсидия от „Америка за България”? Ако сте получавали, значи сте пета колона”. „За съжаление не получавам”, отговори Михайлов и се оплака колко трудно му е да намери пари за последния си филм.

„Ако зависи от нас, първата ни работа ще е да проведем референдум за НАТО”, заяви Велизар Енчев.

„Не разбирам патоса защо трябва да се притесняваме от 2 или 3 танка. Нека да са 20. Аз не виждам нищо лошо, когато България е член на НАТО, да имаме взаимопомощ от съюзниците и да бъде защитена при евентуална заплаха”, посочи Евгений Михайлов. „Г-н Енчев ще посрещне с цветя руските войски, ако анексират България”, добави той.

Михайлов атакува Енчев и като го нарече идеологически близък с руския политик Владимир Жириновски. „Аз мога да кажа, че вие сте пионка на САЩ”, отвърна Енчев.

Специалистът по международно право се впусна в исторически уроци за Втората световна война и статута на съветските войски в страни като Германия, Австрия и България. „Това е точно комунистическата пропаганда”, заяви Михайлов и посочи, че в документ, приет от руската Дума през 1997 година България е обявена за вражеска държава. „Съжалявам хората, които обучавате на това, което говорите”, каза режисьорът.

Добавете Вашия коментар

TOP