Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет II

19 Септември 2022 | 13:51
0 коментара
Общество
Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет II

Започна церемонията по държавното погребение на кралица Елизабет II, на което присъстват лидери от цял свят, съобщават световните медии.

 

Църковната служба се води от декана на Уестминстър д-р Дейвид Хойл.

Проповедта ще бъде произнесена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Огромни тълпи се събраха в почти пълна тишина, за да наблюдават как покритият с флагове ковчег на кралицата, увенчан с императорската държавна корона, нейната сфера и скиптър, бяха пренесени бавно до оръжейна карета от парламентарната зала Уестминстър, където беше изложен от миналата сряда.

Под викове и звуците на тръби и барабани каретата с оръжието - използвана при всяко държавно погребение след това на кралица Виктория през 1901 г., беше изтеглена от 142 младши моряци от Кралските военноморски сили през Парламентарния площад до Уестминстърското абатство.

Преди началото на службата в 10:00 ч. по Гринуич теноровата камбана на хилядолетната църква удари 96 пъти на едноминутни интервали - по един за всяка година от живота на кралицата.

Най-дългогодишният монарх в британската история почина на 8 септември в Балморал, нейното убежище в Шотландската планина, след година на влошено здраве.

Нейният най-голям син и наследник, крал Чарлз III, облечен в церемониална военна униформа, последва тържествената процесия заедно с тримата си братя и сестри.

Късно в неделя 73-годишният Чарлз и съпругата му, кралицата-консорт Камила, заявиха, че са "дълбоко трогнати" от потока от послания на обществеността.

"Тъй като всички ние се подготвяме да си кажем последно сбогом, исках просто да използвам тази възможност, за да ви благодаря", каза той. /БГНЕС, АФП, Гардиън

Лондон / Великобритания

Добавете Вашия коментар

TOP