ВЕЛИКДЕНСКА ИНФЛАЦИЯ: Белите яйца гонят 50 ст.

17 Април 2022 | 13:11
0 коментара
Бизнес
ВЕЛИКДЕНСКА ИНФЛАЦИЯ: Белите яйца гонят 50 ст.

Белите яйца, които са най-търсени за боядисване, гонят 50 ст. за една бройка, установи проверка на „Телеграф“ в една от търговските вериги в София. Въпреки това един ден преди Лазаровден, когато е традицията да се събират яйца, големите магазини реагираха и направиха ударни промоции. Така 15 бели яйца, от подово отглеждани кокошки размер М, можеха да се купят вместо за 7,99 лв. за 6,99 лв. кутията.

Корите с обикновени български яйца поевтиняха още с един лев от края на миналата седмица, видя „Телеграф“. Тогава кора с трийсет бройки се продаваше на промоция за 9,99 лв., докато сега последните останали от намалението са свалени с още един лев и са 7,99 лв. Предлагат се и суперцени на кутия от десет яйца размер М на 2,79 лв., намаление с 33%. За хората, които са на работа по празниците, пък има готови боядисани 10 бр., които в момента се предлагат намалени от 5,99 лв. на 4,99 лв. кутията. В специализираните магазини на пазара „Иван Вазов“ в столицата пък пресни яйца вървят по около 30-32 ст. бройката.

И докато при яйцата има промоции, то не така стоят нещата с агнешкото, чиито цени сякаш растат с часове. Така например преди две седмици в магазин за месо на пазара на „Красно село“ в София килограм пресен агнешки врат струваше 12 лв. Останалите разфасовки се движеха между 10 и 12 лв. за кг прясно месо. В навечерието на Страстната седмица агнешкото вече гони цени между 25 и 30 лв. килото в магазин за месо на пазара „Иван Вазов“ в София, както и в района на бившия хотел „Плиска“.

Вчера търговска верига пък предлагаше замразени разфасовки между два, три и над 4 кг агнешко. Така една четвъртинка излизаше 77,5 лв. Практически този тип четвъртинки се купуват от хора, които приготвят традиционното за Северна България пълнено агне с чревца, ориз, пресен лук и магданоз. Те са между 3 и 4 кг и излизат не по-малко от 60-80 лв. бройката.

Още в края на седмицата малките пекарни започнаха да записват желаещите за козунаци за Великден. На пазара „Иван Вазов“ се предлагаше козунак, приготвен по най-старата класическа рецепта за православния сладкиш. С мляко, яйца, захар и свинска мас. Като разфасовката от 750 г със стафиди се продава за 17,80 лв., а с шоколад от 400 г за 14,90 лв

Добавете Вашия коментар

TOP