Величков потвърди, че с Бербатов работят по кандидатура за президентския пост в БФС

29 Януари 2021 | 07:43
0 коментара
Спорт

Членът на настоящия Изпълком на Българския футболен съюз Петър Величков потвърди, че той и Димитър Бербатов обсъждат евентуалната си кандидатура за поемане на управлението на футболната централа.

Впоследните седмици се появиха информации, че Величков ще бъде един от кандидатите за президент на БФС на следващия Конгрес на организацията, а зад него публично ще застане голмайстор номер 1 в историята българския национален отбор Димитър Бербатов. „Това е по-широка тема. Доста може да се говори по нея. Имаше подобна информация в медиите. Това, което ще кажа, е, че не са спекулации. Не е спекулация, че с Димитър Бербатов говорим сериозно за футбол. Разсъждаваме, обменяме мнения. Имаме страшно много допирни точки и еднакви разбирания за това какво трябва да се направи. Не бива да се учудвате, ако и в бъдеще работим заедно в тази насока“, каза Величков пред dsport.

Великов коментира и казуса с това каква мандатност ще има новото ръководство на БФС, ако то бъде избрано с извънреден Конгрес тази година, при положение, че в началото на следващата трябва да се проведе редовен такъв. “Сигурно е, че юристите трябва да се произнесат. Четейки устава нещата изглеждат доста простички и ясни. За хубаво или лошо уставът на БФС не е достатъчно подробен. Там е казано: „Конгрес освобождава президента и Изпълкома, конгрес избира президента и избира Изпълкома по предложение на президента. Мандатността е 4 години“. Никъде в устава няма третирания на теми или казуси за извънреден или редовен конгрес. Има конгрес. Дали е извънреден или не има ли избор на президент и Изпълком то той е с 4-годишен мандат. В крайна сметка нека юристите да се произнесат. Ако се окаже, че евентуално ново ръководство само трябва да довърши мандата и ще трябва да се прави нов конгрес догодина би било жалко да се организира два конгреса и да се харчат два пъти по половин милион лева“, каза той.

До момента само двама души са изявили официално намерението си да се борят за президентския пост в БФС – президентът на Марица Пловдив Христо Христов и Христо Порточанов. В медийното пространство се говори, че Левски също ще издигне свой кандидат – адвокат Иво Ивков, който е син на легендата на “сините” Кирил Ивков. Сред спряганите имена е и това на дългогодишния вицепрезидент на БФС Емил Костадинов. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP