Вече 10 месеца мост над река Струма е затворен след поройните дъждове

09 Октомври 2022 | 12:32
1 коментара
Общество
Вече 10 месеца мост над река Струма е затворен след поройните дъждове

Вече 10 месеца мостът над река Струма на третокласния път Благоевград - Покровник продължава да бъде затворен, след като обилните валежи подкопаха устоите му още през декември миналата година.

Мостът край Покровник свързва областния център с шест населени места. След затварянето му хората от близките села са принудени да преминават през обходен маршрут, който е неудобен за децата, учениците и работещите и значително оскъпява разходите им за придвижване.

От АПИ съобщиха за БНТ, че срокът за реконструкция на стария и изграждане на нов мост е 390 календарни дни, но този срок ще започне да тече едва когато има сключен договор с фирма изпълнител на проекта. За да изразят недоволството си, през месец май местните хора излязоха на протест, като към днешна дата са готови за нови протестни действия.

Емилия живее в Покровник. Селото е само на 10 минути с кола от Благоевград, но след затварянето на моста се налага да обикаля по обходен маршрут, за да стигне до областния център.

На мястото на съществуващото аварирало съоръжение ще се изгради нов стоманобетонен мост, като стойността на обществената поръчка е в размер на близо 8 700 000 лева. 10 месеца след затварянето на моста има избран изпълнител на поръчката, но не и сключен договор с него.

Преди обаче да се премине към реконструкция на авариралия мост се налага да се измести главният газопровод, захранващ целия град.

От пресцентъра на АПИ съобщиха за БНТ, че Областно пътно управление Благоевград многократно е изпращало писма до фирмата собственик на газопровода за необходимостта от изместване на съоръжението, но все още не са предприети действия от тяхна страна./БНТ/

Добавени коментари

Методи Байкушев публикува:
10 Октомври 2022 | 08:44
Какво става в Благоевград? Кметът и новото мнозинство от 25 общински съветника продължават „пълен напред“ с гигантския заем от 17.4 млн. лв. за аквапарк, паркинг и реконструкция на Бачиново. На заседанието в петък беше написана поредната тъжна страница в работата на този общински съвет. Знаете че областният управител върна решението за заема като посочи редица нарушения на закона. Общинските съветници обаче отказаха да обсъдят решението отново. Отказът за повторно разглеждане на решението също нарушава закона. Това беше направено, за да не се развие истински дебат по същество. В залата имаше доста граждани. Поиска се поименно гласуване на дневния ред. Новото мнозинство отхвърли точката, но тихичко. Тези, които не искаха да има дискусия, едва казваха своето „против“ – колкото да ги чуе квестора. А смисълът на поименното гласуване е друг – да може обществото, а не квестора, да чуе всеки как гласува. Тягостно, печално, срамно гласуване. С това общински съвет ПОТВЪРДИ решението и оттук нататък тече 7-дневен срок за неговото оспорване от областния управител. Кметът и няколко местни медии веднага пуснаха координирани съобщения, че областният управител е вкарал решението в съда и че с това всички срокове са пропуснати и този проект вече няма как да се случи. Това не е вярно – областният управител не е обжалвал решението, защото в петък дори не бе започнал да тече срока за това, а кметът драпа с всички сили да вземе заема. Нямам представа защо разпространява неверни твърдения, но няколко души вече отказаха да се подпишат в подписката за референдума, защото „ами то нали всичко свърши“. Не, не е свършило. Единственият начин незаконният заем да бъде спрян е да се съберат достатъчно подписи за свикване на референдум. Събирането продължава с пълна пара до 17.10.2022 г. включително. Призовавам всеки, който иска гласът на гражданите да се чува, да се подпише за референдума в един от пунктовете

Добавете Вашия коментар

TOP