Вдигат всички пенсии от догодина

30 Септември 2020 | 16:58
0 коментара
Бизнес

Добавката от 50 лева към пенсиите ще остане до март 2021 г., съобщи днес социалният министър Деница Сачева пред депутатите от парламентарната комисия по труда и соицалната политика. Последните планове на правителството бяха да изплаща месечните добавки от 50 лева до края на годината, а преди два дни премиерът Бойко Борисов каза, че мярката ще продължи "докато има пандемия" и чак след това ще се индексират пенсиите.

Днес Сачева цитира статистика, според която около 56 лева средно на месец дават пенсионерите за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса. Сачева допълни, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

Обсъждат се няколко варианта за осъвременяване на пенсиите на възрастните. От думите на Сачева стана ясно, че тя по-скоро подкрепя предложението за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решение дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова, посочи тя. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило. Разходите според избрания вариант ще варират от 1.2 млрд. до 3.8 млрд. лева.

Дебатите по бюджета за следващата година предстоят. Най-благоприятният вариант е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, който е възможно да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева от 1 януари догодина.  

Добавете Вашия коментар

TOP