Вдигат тройно заплатите на даяджиите, но ги подлагат на изпит за бдителност!

31 Август 2018 | 12:33
0 коментара
Общество

Даяджиите, които изпитват кандидат-шофьори и определят дали да им дадат книжка, също ще бъдат пращани на изпит.

Това съобщи шефът на на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, цитиран от „Телеграф“.

Със законодателни промени се планира държавните служители да преминат на граждански договори. За стимул да останат на постовете си заплатите им ще се повишат от 2 до 3 пъти.

„Сега взимат към 700 лева, но може месечното им възнаграждение да стигне до 1500-2000 лева“, уточни зам.-директорът на ДАИ Дамян Войновски. Случи ли се това, изпитващите също ще започнат да минават тестове. „Ще проверяваме дали реагират правилно в определени ситуации и дали забелязват или подминават грешки на курсистите“, каза още Войновски. Който не издържи изпита, ще бъде освобождаван от длъжност. Това ще се случва бързо и лесно, ако служителите са на граждански договор, а не са държавни служители.

Планира се в бъдеще и обучението за шофьори на леки коли да премине към „Автомобилна администрация“. „120 коли ще са достатъчни за целта. Случи ли се това, в тях ще може да се монтира много повече техника и да се избегне субективният фактор“, уточниха от ръководството на ДАИ.

Очаква се във возилата за кандидат-водачи да има датчици на педалите и мигачите. По този начин ще е ясно кога и как реагира курсистът и дали действително е готов да стане правоспособен шофьор.

 

Добавете Вашия коментар

TOP