Вдигат такса смет в община Кресна, заради високите отчисления към РИОСВ

19 Декември 2019 | 16:35
0 коментара
Бизнес

Общинска администрация-Кресна предлага увеличение на такса битови отпадъци от 2020 година.

Предложението трябва да се гласува утре на редовна сесия на местния парламент. Вдигането на такса смет се налага заради скока на отчисленията към РИОСВ за депонирането на отпадъците.

„През 2011 година сме плащали по 3 лева за тон отпадък. Тази година отчислението бе 57 лева на тон, а догодина ще стане близо 80 лева за тон. Средно на месец изхвърляме около 130 тона отпадъци. Нека е ясно на всички, че тези отчисления не ги вдига общината, а държавата”, заяви кметът Николай Георгиев.    

Общинските съветници от групата на ГЕРБ се обявиха против увеличение на такса смет. За жителите на общината предложението е вдигането на налога от 3 на 5 промила на база данъчната оценка на имота. Данъкът ще се увеличи и за фирмите. Според групата на ГЕРБ в ОбС е необходимо осъвременяване на такса смет, но не и по този начин. Според тях данъкът трябва да бъде изчисляван според това от колко души се състои домакинството, а не върху оценката на имота.

Смятането на таксата според данъчната оценка на имота не е справедливо и не отговаря на начина, по който в домакинствата се генерира смет. Самата сграда не натрупва и не изхвърля боклук – това е резултат от ежедневието на хората, които я обитават, твърдят от ГЕРБ. Изчисляването на такса смет на база броя членове в домакинството е единственият начин този налог да отразява едно реално и обективно съотношение потребление/плащане, що се отнася до битовите отпадъци, коментира Валентина Таскова, лидер на ГЕРБ и общински съветник.

„Съветниците от ГЕРБ е добре да спрат с манипулациите и демагогията. Необходимо е това увеличение. Всяка година заделяме и по 30 000 лева за контейнери. Няма как да се подобрява услугата, ако не се увеличи такса смет. Защо не казват нищо тези съветници за това, че тук водата струва 60 стотинки за кубик, а в други населени места надхвърля 3 лева за кубик”, каза още кметът на Кресна./илинден прес/

Добавете Вашия коментар

TOP