Васил Новоселски сигнализира: Сградата на читалището и библиотеките в Благовеград се рушат

28 Юни 2019 | 11:21
4 коментара
Общество

Повече от 30 г. читалище „Никола Вапцаров“, което е най-старият културен институт в Благоевград чака обновяване.

В нея няма отопление, а освен това не отговаря и на изискванията за пожарна безопасност. Въпреки това там развиват дейността си 15 състава с над 500 участници.

За съжаление към днешна дата сградата се руши, рушат се и сградите на библиотеките, където се съхраняват над 140 000 библиотечни редици, каза на днешната сесия на ОбС-Благоевград, Васил Новоселски.

„Средствата от субсидиите не ни достигат. Кмета от 3 години обещава, че ще има ремонт. Пролетта, есента…вече и аз не знам кога ще се случи“, допълни Новоселски.

Той засегна отново и темата с кафето в сградата на читалището. Казусът там е от години и решение не се намира, по незнайни причини. Според председателя на читалището Васил Новоселски единствените приходи, на които е разчитал, са идвали от малък кафе – клуб. Преди три години обаче той бе отнет в полза на местната общинска администрация въпреки решение на Върховния административен съд.

Спорът за обекта, намиращ се в сградата на читалището, който е публична общинска собственост, възникна след решение на Общинския съвет в Благоевград от 25 април 2014 г. Според него за имота трябваше да бъде проведен търг за отдаване под наем, след което кафе – клубът да бъде иззет по административен ред.

Добавени коментари

Хриска публикува:
28 Юни 2019 | 15:39
Камбитов знае,че е пътник и му дреме....на....
АСЯ публикува:
28 Юни 2019 | 13:15
Аз ще кажа само ,че имаше Клуб на читалищните дейци - а сега на Камбитов хората направиха нощен клуб ,и по скоро ...... далавера с ..... сещаме се всички!
!!! публикува:
28 Юни 2019 | 12:25
Камбитов и Шопова с доста добър тен!!!
Старогражданин публикува:
28 Юни 2019 | 12:07
За какво ни е читалище? Имаме си заря и пеещ гробищен парк,на които им казваме култура.

Добавете Вашия коментар

TOP